Чи варто переходити на двоколісний транспорт у Чернівцях?

У новому випуску Cheсk In перевіряємо доступність міста для велосипедистів

Check In

Діана Кермач

Нарешті вже потеплішало і можна ходити на роботу, в школу чи університет пішки. А ще це хороший привід, аби дістати свого двоколісного друга та проводити більше часу на свіжому повітрі. Напевно, ви вже зрозуміли, що сьогодні наш проект присвячений велосипедистам. 

Ви вже бачили дорожні знаки з велосипедами, які встановлюють у місті? Чернівецька міська рада зобов’язалась організувати 15 кілометрів веломаршрутів. А на реалізацію цього проекту отримали грантові кошти у сумі близько 1 мільйона гривень.

Утім цих коштів виявилося замало для облаштування окремих велосмуг. Тож рух для велосипедистів лише позначили розміткою вздовж тротуарів.

Odoo CMS - велика картинка

Ми вирішили перевірити, чи зручні такі розмітки для велосипедистів, тому взяли велосипед і проїхались одним із маршрутів. 

Стартували із Соборної площі,і рухались у напрямку до парку Шевченка.

Odoo CMS - велика картинка

Та одразу ж помітили, що  розмітка обривається. Стає незрозуміло, де шукати її продовження. 

А ще тротуари вузькі і розминатися із пішоходами дуже важко. Окрім цього вони розбиті. Та і відповідних дорожніх знаків недостатньо. 

Odoo CMS - велика картинка

Люди здебільшого ігнорують наявність велодоріжки, особливо водії автомобілів.

Odoo CMS - велика картинка

А як же все влаштовано у Європі? Нещодавно ми побували у Польщі, в місті Ряшів, і перевірила доступність міста для велосипедистів там.

Жителі розповіли, що в них є додаток, через який можна орендувати велосипед, який називається Blinkee.city. Оренда коштує приблизно 1 злотий за 30 хвилин. 

Нам пощастило, адже нам позичили велосипед сусіди. 

Odoo CMS - велика картинка

Велосипед – дуже популярний вид транспорту у Ряшеві, велосипеди там повсюди: біля університету, гуртожитків, супермаркетів. І це не дивно, адже там усе продумано для велосипедистів. 

Odoo CMS - велика картинка

Загалом там дуже добре облаштовані велодоріжки і їх легко відрізнити від пішохідних за виглядом та знаками. 

Odoo CMS - велика картинка

На пішохідних переходах майже всюди є окремі доріжки та світлофори для велосипедистів та пішоходів, що дуже зручно для пересування містом.

Odoo CMS - велика картинка

Велосипеди там можна залишити будь-де. Їх залишають на спеціально облаштованих зонах, або ж просто прив'язують до дерева або огорожі.

Odoo CMS - велика картинка

Якщо ж, на тротуарі немає окремої велодоріжки, то є знак, який вказує на те, що там можна ходити пішки та їздити на велосипеді.

Odoo CMS - велика картинка

Але так, як і в Україні, у Польщі мало хто їздить у велосипедних касках та жилетах. Втім на відміну від Чернівців, у Жешуві велосипедист відчуває себе безпечніше.

Odoo CMS - велика картинка

У Чернівцях безсумнівно можна використовувати велосипед, як повноцінний вид транспорту. Інше питання, що це не так просто і зручно, як у відомих велостолицях світу. Навіть у порівнянні з невеликим містечком у Польщі, ми поки значно програємо в облаштуванні зручного велосипедного простору.

Відеоверсію проекту дивіться за посиланням нижче.

 
 

Схожі публікації