Змиті мости

Розслідування про те, чому на Буковині не будують мости

Явища

Аліна Лісненко

Буковина досі оговтується після страшної повені 2008 року. За 10 років влада не відновила десятки мостів по всій області. Ми розкажемо вам історію села Берегомет та розкриємо тайну, куди течуть гроші на мости. 

 
 

Берегомет – це гірське село міського типу, яке розділяє річка Сірет. По той бік річки живе Галина Бута. Жінка - інвалід і їй важко добиратися до центру міста. Єдиний шлях - через саморобний місточок.

"До школи діти – ніяк. Я у центр не виходжу взагалі, тому що я не можу через цю річку пройти. Таксі я беру, плачу проїхати у банк за пенсією і назад 100 гривень. У мене пенсія 1120 гривень. От продукти купити, у школу поїхати - неможливо. А хтось помре? Як помре, то взагалі шок у нас".

Галина Бута, мешканка СМТ Берегомет

Odoo CMS - велика картинка

А це інший кінець Берегомету. Тут люди живуть між двома горами, які також власноруч побудували тимчасовий міст.

"Це заслуга голови сільської ради і людей, які живуть з ції сторони. Це своїми силами все побудували. Це тимчасовий міст, бо поводі ніхто не буде йти". 

Дмитро Ткачук, мешканець СМТ Берегомет

Odoo CMS - велика картинка

Втім до цього часу тут вже мали побудувати новий пішохідний міст із можливістю проїзду швидкої допомоги.

"Виконкомом берегометської селищної ради розроблений проект у 2015 році. Кабміном було виділено 1 500 000 гривень для будівнцитва цього моста, вони їх використали. І ще, завдячуючи депутату ВРУ Івану Рибаку, який теж допоміг у виділенні 535 тисяч для закінчення будівництва даного моста".

Анатолій Білівський, заступник голови Берегометської селищної ради

На будівництво витратили більше 2 мільйонів гривень, а зробили лише берегові опори.

Odoo CMS - велика картинка

Підрядником робіт є ТОВ "ТрейдерБуд", зареєстроване в Путилі Чернівецької області. Основними видами діяльності фірми є будівництво водних споруд, оптова торгівля деревиною та будівельними матеріалами, будівництво доріг, автострад та мостів. Засновником фірми є Петро Хрущ.

Цікавим фактом є те, що у 2015 році ТОВ «ТрейдерБуд» виграє тендер на 15 мільйонів гривень на будівництво очисних споруд на вулиці Українській у Вижниці.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

І рівно через рік виграє тендер на ті самі роботи та отримує ще 14 мільйонів гривень.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

"Підрядник, на скільки мені було зрозуміло, коли були спеціалісти, вони пояснювали, що у них коштів вистачило тільки на ці роботи, які вони зараз є. Але контроль здійснює УКБ".

Анатолій Білівський, заступник голови Берегометської селищної ради

Тож ми ідемо до управління капітального будівництва та питаємо, чому у Берегометі до сих пір не збудовано міст.

"Коли ми оголосили торги, один із потенційних учасників тендерних процедур звернувся до нас, щоби ми надали йому документацію. Він взяв цю документацію і вніс певні зауваження щодо проектної документації. Ми ці зауваження направили в експертизу. Але так як на той час нами була оголошена тендерна процедура, в нас був визначений переможець даних тендерних торгів на суму 2 мільйони 24 тисячі гривень".

Олександр Пуршага, начальник управління капітального будівництва Чернівецької ОДА

Тобто ТОВ "ТрейдерБуд" виграло торги через найнижчу ціну. Фірма знизила вартість робіт на 1 мільйон гривень. І поки підрядник починає будівельні роботи, УКБ вносить зміни до проекту.

"Ці додаткові опори дві, які внесли свої пропозиції, експертиза опрацювала те, що потрібно додати. А берегові опори, які є дві, вже практично установлені з однієї зі сторін, де більша течія річки, повністю зроблені габіони, тобто берегоукріплення".

Олександр Пуршага, начальник управління капітального будівництва Чернівецької ОДА

Odoo CMS - велика картинка

Виходить, що зі зміною проектної документації, змінилася і сума необхідних коштів. А це 4 мільйони 566 тисяч гривень. Тобто для завершення будівництва моста у Берегометі необхідно ще 2 мільйони, яких у бюджеті наразі немає. Тому і будівництво зупинене.

Проблемна ситуація із мостами в області існує вже давно. Приміром у Путилі стратегічно важливий міст не ремонтують ще з 2008 року.

Odoo CMS - велика картинка

А в Сторожинці і поготів про мости не згадували. Лише у цьому році виділили 22 млн гривень на побудову мосту через річку Сірет.

Odoo CMS - велика картинка

Втім чи є гарантія, що кошти не закінчаться, а проект не змінять? Чи буковинців і далі годуватимуть обіцянками? 

Схожі публікації