Сміттєвий Заказник

Журналістське розслідування про сміттєзвалище в зоологічному заказнику, на яке роками не звертали уваги

Явища

Аліна Лісненко

Екологічна катастрофа на кордоні з Румунією. Хто роками засмічує зоологічний заказник на Буковині? Дивіться у журналістському розслідуванні Weche.info.

 
 

Місяць тому на тимчасовому пропускному пункті «Красноїльськ» побили активіста Миколу Петіченка. За що отримали на горіхи, розповідає громадський діяч Валерій Аіріні.

"До нас звернулися люди, у яких за цим постом є земельні угіддя, сінокоси та паї. Даний пост знаходиться за кілометр від кордону, який поставили нелегально". 

Валерій Аіріні, громадський активіст

За словами Валерія, тоді до шлагбауму прибули невідомі молодики, які побили активіста Миколу Петіченка.

Пізніше громадських активістів пустили на територію прикордонного загону, де ті побачили сміттєзвалище.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Аби пересвідчитись у цьому на власні очі, ми поїхали на місце смітника. Те, що ми побачили - вражає! На місці сміття, яке зображене на фото, встигли перекопати землю до нашого приїзду. Втім повністю замісти сліди смітника прикордонникам не вдалося. 

Проїхавшись глибше у ліс, ми помітили ще дві купи сміття. Але і це ще не все! Із території застави тече каналізація прямісінько у ліс.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Звідки сміття на території заказника? Питаємо у прикордонників.

"Те сміття там знаходилось раніше, можливо, і з життя підрозділу. Для того, щоби не утворювати будь-які інші місця накопичення, сміття знаходилось там. На даний момент, на скільки я знаю, сміття там немає, місце прибране". 

Сергій Бровко, заступник начальника Чернівецького прикордонного загону

В управлінні екології Чернівецької ОДА нам повідомили, що паспорт на розміщення відходів видавали селу Красноїльськ у 2015 році, але не прикордонному загону за межами села.

Яка відповідальність за незаконне розміщення відходів, нам пояснюють в екологічній інспекції.

"Адміністративна відповідальність передбачає штраф по 82 статті КК України на громадян від 340 до 1360 гривень. За аналогічне порушення посадові особи будуть нести відповідальність та платитимуть штраф у розмірі 850-1700 гривень. Передбачене також відшкодування. Тобто проводяться заміри засміченої земельної ділянки, обраховується шкода, нанесена державі". 

Валерій Латковський, начальник відділу екологічного контролю за відходами Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області

Odoo CMS - велика картинка

Ми дізнались про те, що вже наступного дня після нашого візиту до Красноїльської застави, прибули правоохоронці та представники екологічної інспекції. 

"Ми були залучені Сторожинецької районною держадміністрацією до обстеження території, оскільки землі за межами населених пунктів і за них відповідають місцеві державні адміністрації. При виїзді на місце було встановлено, що ці землі належать прикордонному загону. Після огляду було виявлено незначне засмічення, однак акту про обстеження до екоінспекції не надходило".

Валерій Латковський, начальник відділу екологічного контролю за відходами Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області

Дізнатись бодай щось про перевірку в Сторожинецької райадміністрації нам поки не вдалося. Тож ми продовжуємо слідкувати за розвитком подій. Втім, якщо слідство доведе, що територія пркиолрдонної застави відноситься до заказника, керівництво нестиме кримінальну відповідальність, а збитки будуть нараховані за кожну викинуту пляшку.

Схожі публікації