Закон по-чернівецьки

В Чернівцях знімають короткометражку "Закон"

Про головне

Аліна Лісненко

Режисер Ігор Андроник та оператор Валерій Георгіян розповіли weche деталі короткометражки "Закон"

Як виникла ідея зняти короткометражку «Закон»?

Валерій: Я знайшов випадково на фейсуці оголошення про фестиваль-конкурс короткометражних фільмів на тематику "Кіно про нову краіну". Суть конкурсу - показати сучасну Україну, але не зачіпати болючі теми війни. От і не було мені що робити, кинув посилання на це оголошення Андронику, а він одразу каже, давай знімем. Зустрілись, обговорили, вирішили знімати. Ігор за два вечора наваяв чорновий варіант сценарію, який розвивається в процесі зйомок.У нас залишилося буквально 4 дні на зйомку та 3 дні на мотнаж. Дедлайн до 10го квітня. 

Про що ця короткометражка?

Ігор: Читаючи умови конкурсу мені одразу згадалось оповідання Андрія Кузьменка (Скрябін) *Місто в якому не ходять гроші". І ми взяли за основу саму ідею.

Валерій: Жанр саркастична комедія - фільм про реалі сучасноі України але через саркастичний гумор.

Хто працює в команді над створенням стрічки?

Ігор: Головний герой - Антон Сисюк, колишній актор Чернівецького муздрамтеатру та театру ляльок. Лариса Попенко, заслужена артистка України, актриса муздрамтеатру. Стаханов В'ячеслав, актор муздрамтеатру. Анастасія Меренюк, працівник компанії Філіпп Морріс.

Валерій: Ігор Андроник (режисер-сценарист). Валерій Георгіян (тобто я) - оператор-монтажист. Богдан Ченкалюк - звукоінженер. Це основні, робоча команда.Насправді вже дуже багато людей долучаюстся до проекту й допомагають по різному, напр, Ігор Константинюк - також генератор ідей та наш фотограф, Тарас Візнюк і т.д, Сьогодні, наприклад, у нас була масовка близько 25 чоловік.


(Фото Ігоря Константинюка)

Валерій: Ми хочемо зробити щось корисне та цікаве для людей, передати деяку філософію сьогодення. Самі ми розвиваємося, знімаючи такі творчі проекти. Початкова мета була подання на той фестиваль, що я вказав раніше. Якщо там не займемо якесь місце, є ще безліч фестивалів, де можна буде презентувати дану роботу. Залишилося тільки класно її екранізувати.

Коли планується вихід фільму на екрани?

Валерій: По фестивалям він піде з 10-го квітня, а на массу, в соціальних мережах та на інших ресурсах, він з'явтися дещо пізніше

Ігор: Після 27-го квітня.

Знімаєте за власні кошти чи знаходили спонсорів?

Ігор: Пробували через наше управління культури, але там сказали, що грошей немає. Є ще надія через якийсь фонд. Я не знаю, через який саме, цим займається моя подруга. Особисто мені дуже хотілося би заплатити хоча б трохи людям, які долучились до роботи.

Яка ситуація загалом із «виділенням коштів» на українське кіно в Чернівцях? Чи виділяє кошти Держкіно?

Валерій: Я ще не чув, щоб у Чернівцях були якісь виділені гроші в цьому напрямку. Пробуємо, але, нажаль, із цим сумно. На всеукраїнському рівні знаю, що зараз є певні грошові конкурси держзамовлення. У нас сфера кіно в країні дуже закинута. Може це й добре - є хороший полігон для роботи.

Зйомки кількох епізодів проходили в Чернівецькій міскій раді та філармонії. Чи важко було домовлятися з представниками Держустанов?
З міською радою так, бо я хотів сесійну залу. Але і на цьому дякую. А з філармонією все просто, бо Тарас Візнюк нам допомагає.

(Фото Ігоря Константинюка)

Схожі публікації