Вихід є: що робити безробітним чернівчанам

Журналісти Weche дізнавались на що жити, якщо нема роботи

Про головне

Яна Вичавка

Психологи кажуть, що найбільші небезпеки чекають безробітного після 6 місяців пошуку роботи. Саме тоді більшість людей відчувають безпорадність, починають звикати до бездіяльності, втрачати професіоналізм і здобуті навички, а роботодавці зі свого боку з надзвичайною пересторогою відносяться до таких претендентів на роботу.

Якщо самостійно не вдається знайти роботу, потрібно звернутися в обласний центр зайнятості. У відділі організаційної та інформаційної роботи Чернівецького обласного центру зайнятості розповіли, як діяти безробітнім.

Впродовж 2016 року соціальними послугами обласної служби зайнятості скористалися 21810 людей, які мали статус безробітного, що на 10,5% менше, ніж у 2015 році. Послугами обласної служби зайнятості щодо пошуку роботи скористалися 8387 осіб без надання статусу безробітних. У звітному періоді у зв’язку із працевлаштуванням та іншими причинами припинено реєстрацію 13836 безробітних і станом на 1 травня 2017 року в службі зайнятості перебувало на обліку 7973 безробітних, з них у місті Чернівці – 1204 безробітних.

Odoo CMS - велика картинка

Яку грошову допомогу отримують безробітні?

Мінімальна виплата по безробіттю складає 1280 гривень. Максимальна виплата допомоги по безробіттю для застрахованих осіб з урахуванням трудового стажу не може перевищувати чотирьох прожиткових мінімумів (1600*4=6400 грн).

Впродовж 2016 року таку допомогу отримали 18313 чернівчан, що на 11,5% менше в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року. Середній розмір допомоги по безробіттю по Чернівецькій області у грудні 2016 року становив 1734,3 грн. проти 1346 грн. у грудні 2015 року.

Відповідно, допомога по безробіттю призначається центрами зайнятості з восьмого дня після реєстрації безробітного за його особистою заявою. Розмір допомоги по безробіттю визначається на підставі відомостей Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування залежно від страхового стажу, заробітної плати (доходу), а також довідок про грошове забезпечення, виданих особі військовими комісаріатами, де така особа перебувала на обліку, військовими частинами, органами, де особа проходила службу.

Odoo CMS - велика картинка

Протягом якого часу виплачується допомога по безробіттю?

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю застрахованим особам не може перевищувати 360 календарних днів (особам передпенсійного віку – не більше 720 календарних днів) протягом двох років з дня її призначення.

Якщо страховий стаж протягом 12 місяців, що передують реєстрації особи як безробітної, становить шість або більше місяців, допомога по безробіттю визначається у відсотках до її середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), визначеної відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабміну, залежно від стажу:
до 2 років – 50 відсотків;
від 2 до 6 років – 55 відсотків;
від 6 до 10 років – 60 відсотків;
понад 10 років – 70 відсотків.

Залежно від тривалості безробіття допомога по безробіттю зменшується і виплачується у відсотках до визначеного розміру:
перші 90 календарних днів – 100 відсотків;
протягом наступних 90 календарних днів – 80 відсотків;
надалі – 70 відсотків.

Odoo CMS - велика картинка

Початок та тривалість виплати допомоги по безробіттю.

У разі звільнення за угодою сторін (п.1 ст.36 КЗпП): допомога по безробіттю буде виплачуватись з 8-го дня після реєстрації в установленому порядку в державній службі зайнятості протягом 270 днів.

У разі звільнення за власним бажанням (ст.38 КЗпП): допомога по безробіттю буде виплачуватися з 91-го дня після реєстрації у центрі зайнятості протягом 270 днів.

У всіх інших випадках: допомога по безробіттю буде виплачуватись з 8-го дня після реєстрації в установленому порядку в державній службі зайнятості та загальна тривалість допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років.

Коли подавати документи?

Законодавство не встановлює граничних термінів реєстрації громадянина в державній службі зайнятості після звільнення з роботи.

Військовослужбовці та працівники органів внутрішніх справ, звільнені у зв’язку зі скороченням чисельності або штату чи за станом здоров’я без права на пенсію, повинні зареєструватися в центрі зайнятості протягом місяця з дати взяття їх на облік у військовому комісаріаті, а особи, які не підлягають військовому обліку, – протягом місяця з дня зняття з обліку.

Odoo CMS - велика картинка

Які документи потрібні для отримання статусу безробітного?

Для отримання статусу безробітного, що дає право на виплату допомоги по безробіттю у разі наявності такого права, людина особисто на 8-й день після закінчення встановленого строку пошуку підходящої роботи подає до центру зайнятості заяву з інформацією про те, що вона не є найманим працівником, не уклала договір цивільно-правового характеру, не отримує пенсію на пільгових умовах і не зареєстрована як фізична особа-підприємець, копію довідки про ідентифікаційний номер, а також довідку про заробітну плату з останнього місця роботи.

Таким чином, допомога по безробіттю призначається на підставі особистої заяви безробітного; трудової книжки; пред’явлення свідоцтва про державне соціальне страхування (в разі наявності) чи іншого документа, що посвідчує особу.

Яким документом оформляється рішення про призначення допомоги з безробіття?

Рішення про призначення допомоги з безробіття приймається наказом директора центру зайнятості (міського чи районного) на підставі заяви та наданих відомостей.

Як часто безробітний повинен відвідувати центр зайнятості?

Безробітні громадяни, які перебувають на обліку в службі зайнятості, мають відвідувати центр зайнятості не рідше ніж 1 раз на 30 календарних днів.

Матеріал Яни Вичавки

Схожі публікації