В Чернівцях відбулась презентація проекту «Буковина як контактна зона»

Проект досліджує взаємодію елементів ідентичності, які представлені на українсько-румунському кордоні

Про головне

Галина Волощук

10 січня в Чернівецькій облдержаадміністрації відбулась презентація книги «Буковина як контактна зона: аналіз ідентичностей, уявлень та сприйняття в українсько-румунському прикордонні»

«В першу чергу нас цікавили яким чином як люди самоідентифікують себе, яким чином вони відносять себе до двох держав. Тобто ми досліджуємо ці емоційні, сентиментальні ставлення до держави свого етнічного походження та держави свого проживання».

Надія Бурейко, координаторка проекту

Дослідження ґрунтується на соціологічному опитуванні, що стосується аспектів самоідентифікації, історичної пам’яті та сприйняття образу «іншого» серед румунської спільноти у північній частині Буковини та української спільноти у південній її частині. Дослідження носить міждисциплінарний характер і враховує історичні, політичні, економічні, культурні та лінгвістичні аспекти.

«Це перше дослідження яке проводилось по обидва боки кордону за одним принципом. Це дає нам можливість порівнювати результати в Україні та Румунії, що є надзвичайно важливим для нас. Також проект сприяє гармонізації міжетнічних відносин як в українській частині Буковини, так і в румунській її частині, а також гармонізації відносин між Україною та Румунією».  

Сергій Гакман, учасник проекту

Завантажити результати дослідження можна тут.

Трансляцію події можна переглянути за посиланням.

Фото Галини Волощук

Схожі публікації