В Чернівцях презентували стратегії трьох об’єднаних територіальних громад

Вже у березні будуть затверджені плани реалізації стратегій

Про головне

Галина Волощук

27 лютого відбулась презентація стратегій розвитку ОТГ Чернівецької області

Стратегічний розвиток підкреслює фаховість громади, що в перемовинах з інвесторами може бути додатковим аргументом для них, адже стратегія плану реалізації чітко показує що потрібно змінити, повідомляє Олексій Грушко, радник з регіонального розвитку Чернівецького ЦРМС.

«Якщо працювати з міжнародними донорами, то в аплікаційних формах можна знайти такий пункт: «якому стратегічному плану відповідає ваш проект». Також стратегічний план забезпечує прозорість громади».  

Олексій Грушко, радник з регіонального розвитку Чернівецького ЦРМС

У розробці стратегій ОТГ існувала проблема відсутності статистики та даних. Саме ця проблема є причиною, чому на засідання потрібно долучати різні кола людей. Адже люди, які проживають у тій місцевості, де розробляється стратегія, краще знають, що відбуватиметься в громаді.

Для реалізації стратегій використовуватимуть кошти з місцевого бюджету, але якщо потрібно більше мільйона гривень, громади звертатимуться до донорів. Також до реалізації стратегій проектів, які не потребують багато коштів, залучають місцевих мешканців, йшлося на презентації.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Минулого року в Чернівецькій області розроблені стратегії дванадцятьох громад. Цього року плануються розробки Глибоцької, Вашківської, Недобоївської, Волоківської та Терелечевської громад.

«Минулого року нам забракло часу, щоб затвердити стратегії в комплексі з планом, тому що процес стратегування займає від шести до дев’яти місяців. Тому ми стартували в червні. Громади пішли на те, що краще зробити завершений стратегічний документ, а потім затвердити план реалізації. Ми вже на фініші. У березні будемо затверджувати план реалізації».

Олексій Грушко, радник з регіонального розвитку Чернівецького ЦРМС

Під час заходу Олексій Грушко також презентував стратегії трьох громад: Вижницької, Мамалигівської та Рукшинської.

«За Вижницею давно закріпилася слава «ворота в Карпати». Ми вирішили нічого не змінювати у цьому плані. Тому зробили акцент на екологічну складову на майбутні десять років».  

Олексій Грушко, радник з регіонального розвитку Чернівецького ЦРМС

Odoo CMS - велика картинка

Екологічна складова стала визначальною для громади, адже в стратегічному плані поставили акцент на розвиток туристичного потенціалу. Також у стратегічному плані зазначено інтеграцію міста та сільських територій, для спільного розвитку та функціонування. Адже є помітна різниця між розвитком міста та сільських територій.

Наприклад, стратегічне бачення Мамалигівської громади полягає в покращені транспортних шляхів до Північної Молдови та Румунії».

«Через територію громади піде один транспортний коридор з Румунії до Києва, і другий транспортний коридор - через пункт пропуску «Мамалига». Фактично це ще один шлях румунських підприємців до громади. Тому одна з цілей - розвиток транспортного потенціалу громади. До того ж, в громади є залізнична станція - традиційний розвиток сільського господарства та інфраструктури».

Олексій Грушко, радник з регіонального розвитку Чернівецького ЦРМС

В стратегічному плані Рукшинської громади є підтримка економічної активності населення сільських територій, розвиток туристичного потенціалу та підприємницької активності громади, а також забезпечення комфортності проживання на сільських територіях.   

Підписуйтесь на наш канал у Telegram.

Фото Галини Волощук

Схожі публікації