USAID профінансує профілактику ВІЛ серед ув'язнених в Україні

Проект "Заради життя" розрахований на наступні 5 років та має загальну вартість 10 млн доларів

Про головне

Буняк Тетяна

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) профінансує в Україні проект "Заради життя", метою якого є запобігання поширенню ВІЛ, туберкульозу та гепатиту С серед людей, які утримуються в слідчих ізоляторах та перебувають у місцях позбавлення волі

Про це на прес-конференції в заявила директор регіональної місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові Сюзан Косінскі Фрітц, повідомляє "Укрінформ".

"Проект "Заради життя" розрахований на наступні 5 років та має загальну вартість 10 млн доларів. Він фінансується в рамках надзвичайного плану президента США з протидії ВІЛ/СНІДу і надає допомогу Українській державі у вирішенні питання протидії та лікування таких хвороб, як вірус імунодефіциту, туберкульоз, гепатит типу С у людей в умовах позбавлення волі. Цей проект вплине на життя ув'язнених у понад 80 установах системи відбування покарання у 12 областях України, а саме у тих регіонах, які мають найвищий рівень захворюваності".

Косінскі Фрітц, директор регіональної місії USAID

Вона наголосила, що саме у пенітенціарній системі найвищі показники захворюваності на ВІЛ/СНІД, туберкульоз і гепатит С. Зокрема, у пенітенціарній системі на 100 тисяч осіб припадає 900 випадків захворювання на туберкульоз, в той час як по Україні цей показник становить 70 випадків на 100 тисяч населення. Гепатит типу С, за статистикою, виявляється у 60,5% людей, що перебувають у виправних закладах.

"Коли людина потрапляє до пенітенціарної системи, потрібно виявляти випадки хвороби, для того щоб скоротити ризик передачі цих інфекцій. Також потрібно надавати допомогу тим ув'язненим і хворим, які поінформовані про свій статус, для того щоб вони після відбуття покарання продовжили лікуватися", - сказала Косінскі Фрітц.

Як зазначила директор проекту "Заради життя" міжнародної організації PATH Світлана Леонтьєва, він передбачає запровадження комплексних, інтегрованих послуг з лікування ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та гепатиту С.

"Ми плануємо, що забезпечення якісного пакету послуг для людей у конфлікті з законом буде забепечуватися через зміцнення скринінгу на ці три соціально небезпечні хвороби в слідчих ізоляторах та виправних колоніях, провадження пацієнторієнтованого амбулаторного лікування, збільшення обсягу тестування на ВІЛ-інфекцію серед людей, які перебувають під вартою та утримуються у виправних колоніях, безперервне застосування антиретровірусної терапії для людей у конфлікті з законом. ... Дуже важливий компонент - замісна підтримуюча терпія для тих, хто має опіоїдну залежність".

Світлана Леонтьєва, директор проекту "Заради життя

За її словами, у межах проекту буде впроваджуватся управління електронними даними в пенітенціарній системі, ведення електронних реєстрів хворих на туберкульоз та ВІЛ.

Проект "Заради життя" триває з вересня 2017 року до вересня 2022 року та охопить 12 регіонів: Одеську, Миколаївську, Херсонську, Дніпропетровську, Запорізьку, Полтавську, Київську, Чернігівську, Кіровоградську області, місто Київ та підконтрольну уряду територію Донецької області. Планується, що проектом буде охоплено 35 тисяч увязнених у 81 пенітенціарній установі.

Реалізує проект міжнародна організація PATH разом з ВБФ "Коаліція ВІЛ-сервісних організацій", ВБО "Мережа організацій, що працюють в пенітенціарній сфері" у партнерстві з Міністерством охорони здоров'я, Міністерстом юстиції, ДУ "Центр громадського здоров'я», управліннями з питань виконання кримінальних покарань та пробації.

Джерело ілюстрації

Схожі публікації