Уряд ініціює закон для запобігання жорстокому поводженню з дітьми

Реалізація зазначеного закону, у разі його ухвалення, сприятиме організації безпечного середовища для зростання та розвитку дітей

Про головне

Буняк Тетяна

Кабмін схвалив проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання жорстокому поводженню з дітьми, виникненню безпосередньої загрози їхньому життю або здоров’ю та подолання цих явищ"

Таке рішення прийнято на засіданні уряду у середу, повідомляє "Укрінформ".

Законопроект передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу, Сімейного кодексу, низки законів щодо посилення адміністративної та кримінальної відповідальності батьків шляхом збільшення штрафних санкцій, запровадження таких санкцій за невиконання батьківських обов’язків.

За даними уряду, за період незалежності України із 1991 року по 2015-й чисельність дітей зменшилась на 4947,6 тис. осіб, а їх питома вага у загальній чисельності населення скоротилася з 25,6% до 17,9%. На початок 2016 р. чисельність дітей віком до 18 років в Україні становила 7 614 006 осіб (без врахування даних населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, і тимчасово окупованої території АР Крим і м. Севастополя).

Крім того, смертність дітей віком до 1 року є одним із найчутливіших індикаторів ступеня соціально-економічного розвитку суспільства. У 2015 році цей показник становив 7,9% на 1 000 дітей, народжених живими.

Особливе занепокоєння викликає смертність дітей від зовнішніх причин, тобто від причин, які можна усунути за умови якісного догляду і піклування у сім'ї. Зовнішні причини посідають третє місце у структурі смертності дітей віком до 1 року, призводячи до 6% смертельних випадків. Серед таких причин переважають нещасні випадки із загрозою диханню - 63,6% від усіх зовнішніх причин.

Також актуальною проблемою є те, що із понад 100 тис. дітей, які проживають у закладах інституційного догляду та виховання дітей, лише близько 8% - це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а решта мають батьків. Крім того, тільки 17% дітей-вихованців згаданих закладів мають інвалідність.

Очікується, що реалізація зазначеного закону, у разі його ухвалення, сприятиме організації безпечного середовища для зростання та розвитку дітей.

Джерело фото

Схожі публікації