Українка створила рукавичку, яка озвучує жести через смартфон

Через спеціальну програму на смартфоні рукавичка перекладає мову жестів

Про головне

Оксана Чорна

Випускниця технічного коледжу Тамара Вощило створила рукавицю та програму, які перекладають мову жестів

Про це повідомляє інтернет-видання 20 хвилин.

Щоб рукавиця працювала, потрібна спеціальна програма, яку Тамарі допомагав написати її викладач Андрій Недошитко.

Перед користуванням потрібно включити bluetoоth на телефоні і створити пару між цими двома пристроями. На кожному пальці є датчик. Мікроконтролер зчитує дані з датчиків, обробляє інформацію та передає її на мобільний телефон.

Кожен жест має свій порядковий номер, який записаний і в рукавичці, і в програмі. Коли на телефон приходить порядковий номер, то можна почути фразу, яка закріплена за цим номером. Кожен може індивідуально під себе запрограмувати і жест, і фразу. Рукавиця живиться або від павербанку, або від телефону. Програма підтримує українську мову, але не всі телефони її відтворюють.

Спочатку рукавиця ISIOY (I speak instesd of you – я говорю замість тебе) була курсовою роботою дівчини, а потім – дипломною. Дівчина отримала диплом молодшого спеціаліста з напрямку "Обслуговування компʼютерних систем та мереж". Кілька днів тому подала документи на вступ до технічного університету.

"Коли був курсовий проект, ми орієнтувались на мову жестів. Тобто були запрограмовані жести для глухонімих людей. Зараз ми орієнтуємось на людей, які навіть тимчасово не можуть говорити і не знають мови жестів. І такі люди можуть створити свою мову жестів. Тобто, ця рукавиця підходить в обох випадках".

Тамара Вощило, винахідниця

 
 

Схожі публікації