Угорські депутати відмовилися обговорювати закон про освіту з українською делегацією

Депутати угорського парламенту відмовилися від участі у зустрічі з делегацією ВР

Про головне

Яна Вичавка

Депутати угорського парламенту відмовилися від участі у зустрічі з делегацією Верховної Ради для обговорення 7 статті закону «Про освіту»

Про це повідомляє Громадське радіо, з посиланням на РБК Україна.

«Наші колеги запропонували зустрітися з депутатами парламенту Угорщини, щоб обговорити питання закону. На жаль, наші колеги відмовилися від такої зустрічі». 

Ірина Геращенко, перший заступник голови Верховної Ради України

За її словами, українські народні депутати ініціювали відповідну зустріч під час Форуму Європейської комісії з Стамбульської конвенції.

Президент Румунії Клаус Йоханніс заявив про скасування візиту до України через ухвалений Верховною Радою закон про освіту. Про це він заявив на прес-конференції у Нью-Йорку перед від’їздом у Бухарест із сесії Генеральної асамблеї ООН. Попереднього дня, в середу, парламент Румунії офіційно засудив новий закон про освіту в Україні, який, як вважають у Бухаресті, обмежує використання мов національних меншин у школах, включно з румунською. Обидві палати законодавчого органу Румунії на спільному засіданні в середу одностайно проголосували за заяву з проханням до президента України не підписувати закон і з пропозицією створити парламентську делегацію для поїздки до Києва для обговорення ситуації, що виникла.

Парламент Угорщини також засудив український «Закон про освіту». Депутати заявили, що український закон про освіту серйозно порушує право угорців Закарпаття на освіту рідною мовою, а також суперечить низці міжнародних документів, зокрема, Копенгагенському документу і Паризькій хартії ОБСЄ, Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, договору про основи добросусідства і співробітництва та іншим.

Джерело фото

Схожі публікації