У Супрун хочуть скасувати сумнівні дитячі щеплення

Проект розроблений для оптимізації чинного календаря профілактичних щеплень

Про головне

Буняк Тетяна

Міністерство охорони здоров'я України планує врегулювати використання комбінованих вакцин для проведення вакцинації дітям першого року життя і скасувати щеплення, ефективність яких не була доведена

Про це повідомляє "Depo.ua" з посиланням на сайт МОЗ, де для громадського обговорення розміщено відповідний проект наказу.

Проект розроблений для оптимізації чинного календаря профілактичних щеплень та підвищення охоплення вакцинацією проти вакцинокерованих інфекцій, зокрема гепатиту В, - йдеться в документі.

Оптимізація календаря щеплень передбачає, зокрема, перенесення вакцинації другої дози щеплення проти гепатиту В з першого на другий місяць життя дитини, і використання комбінованої вакцини з компонентами проти дифтерії, коклюшу, правця, гемофільної інфекції типу b та гепатиту В.

Автори проекту наказу зазначають, що використання комбінованих вакцин доцільно з економічної та з медичної точки зору, оскільки істотно зменшує кількість відвідувань установ охорони здоров'я, завантаженість кабінетів щеплень та медичного персоналу, збільшує кількість дітей, щеплених своєчасно, зменшує парентеральне навантаження і стрес від щеплення у дитини.

Разом з тим, проект наказу передбачає припинення ревакцинації вакциною проти туберкульозу в сім років відповідно до рекомендацій ВООЗ, згідно зі схваленою Кабміном концепції Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2018-2021 роки, проект якої був погоджений Національною академією медичних наук.

Проект наказу погоджується з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) по оптимізації календарів профілактичних щеплень.

Нагадаємо, 9 лютого в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун повідомила, що в Україні на сьогодні лише 50% населення вакциноване від дифтерії і правця.

Джерело фото

Схожі публікації