У Полтаві завершився Міжнародний поетичний фестиваль

Закрив Meridian Poltava концерт гурту "Лінія Маннергейма"

Про головне

Аліна Лісненко

9 червня у Полтаві завершився Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Poltava

Третій день поетичного фестивалю порадував гостей та мешканців Полтави ранковою екскурсією містом, яку проводили Артур Ароян та Олеся Ачкасова. Від театру ім. Гоголя група рушила пам'ятками архітектури та історичними місцями центру Полтави.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Перші поетичні читання цього дня відбулися у педагогічному університеті ім. Короленка, участь в яких взяли письменники зі Швеції Лассе Сьодерберґ та Анхела Ґарсія. Подію модерувала Євгенія Лопата.

Анхела Ґарсія народилася в Медельїні. Видала п’ять збірок віршів, три з яких – двомовні (німецькою, шведською та сербською). Її вірші публікувалися в численних антологіях та пресі країн Латинської Америки та Європи.

Поезія Анхели перекладена німецькою, шведською, французькою, португальською, італійською, македонською, сербською та хорватською мовами.

Анхела Ґарсія – співзасновниця Міжнародного фестивалю поезії Медельїн. До 1999 року – виконавчий директор і член редакційної колегії журналу Prometeo. Наразі організовує поетичні заходи для Міжнародних днів поезії в Мальме.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Лассе Сьодерберґ – поет і перекладач. Народився в 1931 році. Живе у Мальме, де протягом останніх тридцяти років є організатором і художнім керівником Міжнародних днів поезії.

Крім перекладів і наукової літератури, опублікував більше 25 збірок поезії. За свою творчість Лассе Сьодерберґ отримав багато премій і нагород, включаючи Bellmanpriset (1996).

Odoo CMS - велика картинка

На тій же локації фестиваль продовжила презентація нової збірки оповідань Артема Чеха "Район "Д". Модерував Олександр Бойченко.

Артем Чех народився 13 червня 1985 року у Черкасах. У 1999-му став випускником музичної школи. У 2002 році закінчив школу, переїхав до Києва та вступив до Державної Академії Керівних Кадрів Культур і Мистецтв на спеціальність «соціологія». З 2008 по 2012 роки жив у селі Мрин Чернігівської області. З травня 2015 по липень 2016 служив у лавах ЗСУ. Одружений, виховує сина.

Автор понад десяти прозових та нон-фікшн книжок. Окремі твори перекладалися німецькою, чеською, польською, англійською мовами.

Трансляцію з презентації книги дивіться за посиланням.

Odoo CMS - велика картинка

У художньому музеї ім. Ярошенка вірші читали Ігор Померанцев (Великобританія) та Марі Тонкін (Швеція). Модерувала поетичні читання Лілія Шутяк.

Ігор Померанцев (нар. 11 січня 1948, Саратов) – письменник, поет, правозахисник, радянський дисидент.  У Чернівцях закінчив школу і факультет романо-германської філології Чернівецького університету (1970). Вчителював у карпатському селі, працював у Києві в патентному бюро.

У 1976 році був заарештований КДБ і звинувачений у володінні й розповсюдженні "антирадянської" політичної літератури, слуханні "ворожих голосів" і в підтриманні контактів з іноземцями. В 1978 він був змушений емігрувати з СРСР разом з жінкою і 10-місячним сином – спочатку в ФРН, а згодом – у Великобританію. З того часу живе у Західній Європі (Англія, Німеччина, Чехія).

Працює радіожурналістом на ВВС, "Радіо Свобода". На початку своєї літературної кар’єри розвивався як поет, потім як радіожурналіст, автор радіоп’єс. Перше його есеї в українських перекладах Івана Кошелівця опублікувала мюнхенська "Сучасність".

Ігор Померанцев є автором низки книжок прози та віршів.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Марі Тонкін народилася 1983 року. Отримала диплом бакалавра з літератури. Живе з родиною у Стокгольмі. Працює позаштатною письменницею і редакторкою.

У 2012 році опублікувала тримовну збірку віршів "Піраміди в раю" (шведською, англійською та арабською). Марі публікує вірші та статті в літературних журналах. Регулярно дописує до екуменічного видання Pilgrim, де вона також є членом редакційної групи.

Odoo CMS - велика картинка

Наступною подією у художньому музеї стала презентація поетичної збірки української письменниці Катерини Калитко, яку модерував Олександр Бойченко.

Катерина Калитко (1982) — авторка семи збірок поезій, дві з яких — "Бунар" та "Катівня. Виноградник. Дім" — відзначені премією "Літакцент року" у 2018 та 2014 роках відповідно. Опублікувала також дві книжки короткої прози: "Містерія" (Київ, Факт, 2007) та "Земля Загублених, або маленькі страшні казки" (Львів, ВСЛ, 2017).

Катерина — лауреатка Премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського у 2017 році, володарка премії Книга року ВВС-2017 (за книжку Земля Загублених"), лауреатка міжнародної премії Vilenica Crystal 2016, стипендіатка письменницьких програм Central European Initiative Fellowship, KulturKontakt Austria та  Reading Balkans. Лауреатка фестивалю короткої прози Imbiero Vakarai (Литва).

У різні роки ставала лауреаткою конкурсів "Гранослов" та "Привітання життя" ім. Богдана-Ігоря Антонича, конкурсу читаної поезії "Молоде вино", конкурсу видавництва "Смолоскип" та літературної премії "Благовіст".

Її тексти перекладені англійською, німецькою, польською, вірменською, литовською, словенською, сербською, болгарською, італійською та на іврит. Збірка віршів "Золото, смирна і мед" вийшла 2014 року в Ізраїлі (переклад на іврит Антона Паперного).

Катерина Калитко перекладає з балканських мов (Міленко Єрґович, Озрен Кебо, Меліна Камерич, Ненад Величкович, Мілета Проданович, Меша Селімович та ін.). За свої переклади відзначена премією часопису "Кур’єр Кривбасу" та перекладацькою премією METAPHORA.

Нагороджена незалежною премією Women in Arts Award від UN Women у рамках HeForShe Arts Week 2019.

Відео з презентації тут.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Пітер Залмаєв, американський політолог, директор міжнародної некомерційної організації "Євразійська демократична ініціатива", презентував дитячу книжку-артбук "Довідник (не)молодого батька".

Подію модерував український письменник Сергій Жадан, після чого прочитав свої вірші біля альтанки. 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

У Краєзнавчому музеї імені В. Кричевського відбулась презентація нового роману Володимира Рафєєнка "Мондеґрін. Пісні про смерть і любов". І вкотре подію модерував письменник з Чернівців Олександр Бойченко.

Володимир Рафєєнко (1969) народився у місті Донецьк. З 2014 року проживає у Києві. Письменник, поет, перекладач, літературознавець, есеїст, кінознавець, лектор. Член Українського центру міжнародного ПЕН-клубу.

За роман "Московський дивертисмент" ("Московський дивертисмент" – 2013 р.) удостоєний літературної премії "Русская премия". За роман "Демон Декарта" ("Демон Декарта" – 2014 р.) відзначений літературною премією "Русская премия" і премією "НОС". За повість "Коротка книга прощань" ("Краткая книга прощаний" – 1999 р.) нагороджений премією імені Володимира Короленка Союзу письменників України. Лауреат Вишеградської літературної премії Східного партнерства (Visegrad Eastern Partnership Literary Award) за роман "Довгі часи" ("Долгота дней" – 2017 р.).

Особливістю книги "Мондеґрін. Пісні про смерть і любов" є те, що це перший роман, який письменник написав українською мовою.

Запис трансляції дивіться на сторінці Weche у Facebook.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Закриття фестивалю відбулося на відкритій сцені, яка розташувалася на Театральній площі. Після офіційних промов організаторів Meridian Poltava, виступив гурт "Лінія Маннергейма", учасниками якого є Олег Каданов, Євген Турчинов та Сергій Жадан.

 
 

"Лінія Маннергейма" – це проект, який об’єднує в собі різні концепції звучання, відновлює розгромлені комунікації, зашиває реальність струнами і жилами.

"Лінія Маннергейма" – це наче звукова стіна, яка стримує проникнення тиші в твою реальність, це сигнал для тих, хто намагається вигребти з чорної води на берег, для тих, чиє почуття ритму межує з почуттям любові, і чиє розуміння акустики переплітається з розумінням законів природи.

Це послання для всіх, хто не боїться темряви. Для всіх, кого не лякає світло.

Гурт було створено у 2017 році, до нього увійшли поет та музикант Сергій Жадан, учасник гурту Жадан і Собаки Євген Турчинов, а також колишній учасник гурту Оркестр Че – Олег Каданов.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Схожі публікації