У Польщі триває "голодний протест" лікарів

Працівники медичних установ вимагають підняття зарплат

Про головне

Ярина Боринець

З початку жовтня у Варшаві голодують медики-резиденти (ті, які не здобули спеціалізації), вимагаючи підняття заплат та збільшення коштів на охорону здоров'я

До них долучилися й інші медичні організації.

Про це повідомляє Укрінформ.

"Асоціація медиків різних спеціальностей (PZM) - найбільша і найстарша організація, яка об'єднує працівників системи охорони здоров'я, долучається до голодного протесту асоціації лікарів-резидентів. Цей протест від сьогодні розширюється на всю країну"

Томаш Дибек, голова комітету протестувальників

Томаш Дибек розповів, що у Варшаві голодує кілька десятків медиків. До них готові долучитися ще тридцять лікарів. Протести будуть відбуватися також у Кракові, Щеціні і Вроцлаві.

Польський уряд заявив, що готовий йти на переговори - збільшувати витрати на охорону здоров'я Польщі.

Лікарі-резиденти, які протестують і голодують з 2 жовтня, перериваючи страйк на переговори, вимагають збільшення витрат на охорону здоров'я до 6,8% від ВВП до 2021 року, збільшення зарплат, а також створення групи, яка б зайнялася аналізом і підготовкою змін до закону щодо регулювання мінімальної оплати праці медиків. Лікарі-резиденти хочуть негайного збільшення своєї зарплати до рівня трохи вищого, ніж середня зарплата в Польщі.

Міністерство охорони здоров'я РП повідомляє, що витрати на медицину й оплату праці медиків постійно зростають. Зокрема, 2017 рік має стати рекордним за витратами на охорону здоров'я - 80 млрд злотих (понад 22 млрд дол.), що становить 4,7% ВВП країни.

Джерело фото

Схожі публікації