У МВФ розповіли про ризики для України від введення податку на виведений капітал

Ухвалення документа може привести до втрати доходів держбюджету

Про головне

Ярина Боринець

У МВФ заявили, що не підтримують президентський законопроект про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал, який передбачає нульову ставку оподаткування частини прибутку, яка реінвестується в бізнес

Про це повідомив заступник глави Адміністрації президента Дмитро Шимків на своїй Facebook-сторінці.

"Ми не можемо підтримати перехід до корпоративного податку, який базується на розподілі дивідендів. У нас є серйозні побоювання з приводу втрати доходів, які за відсутності компенсаторних заходів підірвуть одну з основних цілей підтримуваної МВФ програми з Україною: забезпечити фіскальну стійкість".

Рон ван Роден, голова місії МВФ в Україні

Крім того, він вважає, що прийняття документа може привести до втрати доходів держбюджету в розмірі близько 2% ВВП.

У Фонді додали, що податок на виведений капітал створить мотивацію для фіктивних переплат по транзакціях, що допоможе уникнути оподаткування. Також ускладниться управління новим податком, тому що необхідно буде розширити контроль за трансферним ціноутворенням.

"Немає свідчень недостатньої ліквідності в корпоративному секторі, для того щоб виправдати, по суті, програму безвідсоткового публічного фінансування в розмірі близько 2% ВВП щорічно".

Рон ван Роден, голова місії МВФ в Україні

Нагадаємо, на початку грудня 2017 рокуПорошенко заявив, що введення податку на виведений капітал в 2018 році відміняється. Податок введуть в 2019 році.

Пізніше в ДФС заявляли про 80-мільярдні збитки після введення податку на виведений капітал.

Платниками податку на виведений капітал є виключно юридичні особи. При цьому, фізичних осіб-підприємців даний податок не стосується.

12 березня 2018 року Європейська бізнес асоціація заявила, що стурбована оподаткуванням на виведений капітал (НВК) господарських операцій, здійснюваних на звичайних ринкових умовах.

Джерело фото

Схожі публікації