У Харкові псевдореабілітаційні клініки насильно утримували майже 230 пацієнтів

"Допомога" полягала у постійних молитвах та здійсненні сумнівних релігійних обрядів

Про головне

Ярина Боринець

СБУ спільно з Національною поліцією викрила мережу псевдореабілітаційних центрів, які примусово утримували пацієнтів

Про це повідомляється на офіційному сайті СБУ.

Проповідники однієї з протестантських релігійних організацій харизматичного напряму заманювали людей, які потребували кваліфікованої допомоги у боротьбі з алко- та наркозалежністю. 

"Ділки обіцяли хворим або їхнім родичам повноцінне лікування та всебічну психологічну допомогу. Перевірка зафіксувала, що центри не мали штату лікарів та жодних дозвільних документів в сфері охорони здоров’я. Після отримання передоплати за "лікування" організатори розміщували пацієнтів в орендованих великих приватних будинках, де примусово утримували до закінчення терміну проходження курсу реабілітації".

прес-служба СБУ

Правоохоронці встановили, що хворим взагалі не призначали медикаментозне лікування, хоча серед пацієнтів були носії туберкульозу, гепатиту та ВІЛ. "Лікування" передбачало молитви та сумнівні релігійні обряди.

Ціна утримання в "реабілітаційному центрі" коливалася від 3 до 8 тисяч гривень в місяць, в залежності від доходу сім'ї людини, якій була потрібна допомога.

"У кімнатах площею 9-10 м2 в антисанітарних умовах утримувалися по вісім хворих, вікна приміщень були облаштовані решітками. Під час перебування в центрах у пацієнтів відбирали мобільні пристрої, поодинокі дзвінки родичам дозволялися виключно у присутності інструкторів центру, а вихід за межі будинку був суворо заборонений. За найменші провини або спробу втечі хворих били та утримували у підвалі".

прес-служба СБУ

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Схожі публікації