У Чернівцях відкрили Центр розвитку місцевого самоврядування

Центр у співпраці з європейськими експертами сприятиме впровадженню реформи децентралізації

Про головне

Оксана Чорна

9 червня у Чернівцях відбулось урочисте відкриття Центру розвитку місцевого самоврядування

Відокремлений підрозділ ЦРМС у місті функціонує вже близько року і є одним із 24 регіональних центрів, що працюють по всій Україні. Проект фінансується Програмою «U-LEAD з Європою», тобто Європейським Союзом.

Завдання Центру – підтримка реалізації регіональної політики та реформи децентралізації, покращення надання місцевих адміністративних послуг на користь громадян.

ЦРМС вже сьогодні проводить спеціальні тренінги та навчання для об’єднаних громад. Тетяна Татарчук, директор Центру в Чернівцях наголошує, ЦРМС має стати місцем, куди громадяни можуть звертатися з питаннями щодо децентралізації.

Odoo CMS - велика картинка

«Сьогодні ми офіційно відкриваємось, але де факто працюємо вже близько року. Ми співпрацюємо з державною владою, а також проводимо горизонтальну комунікацію між регіонами. За цей час ми провели низку заходів, таких як навчальні семінари та поїздки, обміни досвідом між регіонами. Зокрема, наші колеги з Одеської області вже відвідували Буковину, щоби перейняти досвід наших громад». 

Тетяна Татарчук, директор Чернівецького ЦРМС

Центр співпрацює з крайовою владою, а також із європейськими партнерами. Зокрема, у церемонії відкриття взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща Ян Пєкло, представник групи підтримки України (Європейська комісія) Бенедикт Херрманн, керівник відділу розбудови спроможності Програми «U-LEAD з Європою» Фолькер Штампе та генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдаван.

Odoo CMS - велика картинка

 Бенедикт Херрманн переконує, об’єднання громад приносить реальні результати. 

«Децентралізація є однією з найпопулярніших реформ, бо наближує державу до людей. Ми не можемо вас навчити, але можемо поділитися успіхом. Учора я мав можливість побачити ваші об’єднані громади. Я був у селах, де вирощують багато фруктів, а також виготовляють вино. Люди турбуються про свої села і сади, і це не вимагає багато грошей. Я побачив відповідальність і прагматизм. І це мені нагадало Баварію. Я бачу дуже оптимістичне майбутнє області». 

Бенедикт Херрманн, представник групи підтримки України (Європейська Комісія)

Після церемонії відкриття, учасники взяли участь у круглому столі, де обговорювали можливості майбутньої співпраці.

Фото Оксани Чорної

Схожі публікації