У Чернівцях відбувся Talk-лекторій 15х4, присвячений сталому розвитку міста

Чернівчанам пояснили, чому саме електромобіль та яким має бути місто, аби ми не жили в «борг» планеті

Про головне

Галина Волощук

1 червня на Театральній площі у павільйоні Майстерні міста відбувся Talk-лекторій у форматі 15х4

Першу лекцію про сталий розвиток провела Жанна Олійник. Лекторка розповіла, що таке сталий розвиток, та наскільки він важливий для нашої планети. Жанна попереджає, що якщо ми продовжуватимемо використовувати ресурси планети у «борг», то до 2030 року нам потрібно буде шукати іншу планету.

«Сталий розвиток – це модель екологічного розвитку, в якій повністю задовольняються всі потреби теперішнього покоління, але враховуються потреби майбутнього покоління. Це означає, що у майбутньому, якщо ми будемо дотримуватись всіх цілей, то наші діти будуть здатні жити на нашій планеті не в умовах виснаженої землі. Сталий розвиток сприймається на різних рівнях, і найвищий – це глобальний. Його популяризує ООН. Вони запровадили цілі сталого розвитку для всіх країн світу на дуже багато років. Сьогодні ми живемо в цілях 2015-2030, і ці цілі охоплюють всі три аспекти сталого розвитку: економічний, соціальний та екологічний. Вони об’єднують нас, адже вони захищають всі цілі теперішніх та майбутніх поколінь. Якщо ми не будемо слідкувати аби держава їх реалізувала на належному рівні, то ми ні до чого не прийдемо».

Жанна Олійник, представник Буковинської агенції регіонального розвитку 

Odoo CMS - велика картинка

Наступні 15 хвилин Тетяна Лебухорська розповідала про сталу мобільність. Як виявилось, дівчата на підборах теж відносяться до категорії маломобільних груп населення. І проблемою для нашого міста є те, що немає достатньо доріг для пішоходів, а людям з обмеженими можливостями складно пересуватись через те, що не всюди є пандуси. Тетяна познайомила слухачів із перевернутою пірамідою, де схематично пояснила, який тип пересування у просторі не шкідливий, а який найбільше шкодить нашій планеті. Найменш шкідливим типом є пересування містом пішки.

«Дорога займає багато місця. Через це не вистачає зеленої зони, де би могли рости високі дерева. Вони необхідні для того, аби вихлопні гази не осідали, адже дерева створюють захисну смугу і ці гази піднімаються вище. Можливо, це виглядає занадто ідеалістично. Я не впевнена, що ми в Чернівцях, або в інших містах, дуже швидко зможемо досягти такого рівня, аби дороги проектувалися якісно і були комфортними для всіх учасників дорожнього руху. Але коли місто розробляє подібні плани, то мешканець міста готовий відмовитися від автомобіля і пересісти на велосипед. Адже це не тільки краще для довкілля, але й економно».  

Тетяна Лебухорська, заступник голови буковинської агенції регіонального розвитку 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Рудольф Граф розповів про те, яким має бути стале місто. Рудольф показав як місто змінилося з 1972 року. Більша частина міста розрослась і покрита асфальтом, де для пішоходів мало місця, а взимку потрібно переступати через велику купу снігу, аби просто перейти дорогу.

«Економічний аспект не може бути необмеженим у своєму рості, і повинен бути сталий розвиток. Дуже важливо розуміти, що означає сталість для нас. Є можливість у Гуглі зробити схему, наскільки часто протягом останніх 2000-х років користувалися різними словниками, і в цьому випадку ми говоримо про англійську мову. Я обрав три слова: «перемога», «яблуко» та «сталість». Як ми бачимо, починаючи з 1980-х років термін «сталість» набирає популярність. Необхідно зрозуміти, що немає необхідності втомлюватись від цього терміну, і переставати нести його всередині як людина. В рамках концепції інтегрованого розвитку ми сформували 8 принципів, які є важливими для сталого розвитку. Це поліцентричне місто, компактне місто, місто, яке орієнтується на людей, енергоефективне місто та безпечне місто».   

Рудольф Граф, архітектор

Odoo CMS - велика картинка

Анатолій Настасійчук завершив подію лекцією про те, чому варто обирати електромобіль. Як виявилося, автомобіль - економний, адже на день ми витрачаємо лише 10 гривень на заряд. Палива потрібно лише півтора літри, а ремонтувати його доведеться як мінімум через три роки. Автомобіль швидкий, екологічно безпечний та сучасний. З мінусів є лише те, що для дальньої поїздки не вистачить енергії, але для таких подорожей Анатолій радить електромобіль марки «Tesla».

«Електромобілі вже давно не новина, і у Чернівцях сьогодні вже приблизно 80 користувачів електромобілів. Як і у всьому світі, найпопулярнішим електромобілем є «Nissan Leaf», тому, що він найдешевший, найзручніший, економний та доступний. Найдорожчий – це «Tesla». Саме «Tesla» пробила дорогу, щоби довести, що електромобілі можуть бути швидкими комфортними та економними». 

Анатолій Настасійчук, лектор 

Odoo CMS - велика картинка

Відео події дивіться за посиланням.

Фото Галини Волощук

Схожі публікації