У Чернівцях відбувся Talk-лекторій 15х4

Лекції читали про маніпулювання, психологічне поле, секрети білих дір та свідомість

Про головне

Галина Волощук

11 травня у дворику Ратуші відбувся Talk-лекторій у форматі 15х4

Першу лекцію читала Наталя Нечаєва-Юрійчук про маніпулювання як таке, що вже впливає на нас ще до нашого народження.

Природно нам здається, що нами намагаються маніпулювати перед виборами, але дуже часто ми маніпулюємо на побутовому рівні. Наталя розповіла про три рівні впливу на людину, та пояснила як визначити чи дійсно тобою маніпулюють. 

«Походження цього терміну немає нічого спільного з психологією. Але маніпуляція є частиною особистості, де вона заперечує здатність людини бути суб’єктом суспільного життя, і забезпечує можливість особистісного розвитку. Тобто, коли я намагаюсь вами маніпулювати, це означає, що я не вірю, що ви здатні на щось. І коли ви робите те саме по відношенню до мене, то також недооцінюєте мій особистісний потенціал».  

Наталя Нечаєва-Юрійчук, кандидат історичних наук

Odoo CMS - велика картинка

Наступну лекцію провів Тарас Шумиляк про психологічне поле. Цю теорію можна коротко пояснити таким чином: «Ми всі є частиною поля і ми всі створюємо це психологічне поле».

«Психологічним полем ми користуємося щодня. Коли психологи намагаються пояснити цю теорію людям, які не вивчають психологію, то зустрічаються з труднощами, адже це потрібно поясними без термінів. Теорія поля не зовсім теорія, бо не відповідає параметрам класичної теорії. Це взаємодія людей і світу. Різні люди по-різному бачать теорію поля. Сьогодні я буду опиратися на думку Курта Левіна, незважаючи на те, що ця думка сформулювалася в середині минулого століття».  

Тарас Шумиляк, практикуючий психолог

Головною характеристикою учасника поля є заряд, який відображає кожного із нас. Когось притягує до одних явищ поля, а від інших відштовхує. Тому важливо зрозуміти, що життєві рішення ми приймаємо саме опираючись на те психологічне поле, яке пов’язане з нами. Отже, надзвичайно важливо його вивчити, та обирати правильне оточення.  

Odoo CMS - велика картинка

Лекцію про секрети білих дір прочитав учитель фізики та астрономії Сергій Кізіма.

«Якщо дивитися на визначення, що таке біла діра, то існує припущення, що це зворотний бік чорних дір. Сьогодні білі діри є теоретично-практично-моделюючими іграми на тому, що цікаво людям. Адже невідоме нас лякає і водночас приваблює».  

Сергій Кізіма, головний спеціаліст управління освіти Чернівецької міської ради

Білі діри вважають другим кінцем темних дір. Місцем, звідки виходить матерія, що потрапила за горизонт подій. Тобто темна діра втягує матерію в одному всесвіті, а в іншому вона вилітає через білу діру.  

Odoo CMS - велика картинка

Не оминули цього разу свідомість. Святослав Вишинський говорив про свідомість як проявлення Ніщо. 

«Ця лекція присвячена не стільки психологічному розумінню свідомості, скільки філософському сприйняттю. Тому, що досвід свідомості це те, що дано нам безпосередньо при народженні, і те, що супроводжує нас до самого кінця. Свідомість залишається таємницею не тільки науки, але й філософії, тому однозначної відповіді, що таке свідомість, якою вона є, немає». 

Святослав Вишинський, журналіст

Odoo CMS - велика картинка

Трансляцію події дивіться у першій та другій частині на сторінці Weche у Facebook.

Фото Галини Волощук

Схожі публікації