У Чернівцях відбулась презентація-дискусія "Відкриті дані Чернівців: що потрібно громаді"

Під час дискусії обговорювали, чи є відкриті дані в Чернівцях та чому вони необхідні для розвинутого міста

Про головне

Оксана Чорна

Мета дискусії – мотивувати владу публікувати відкриті дані в доступній формі

23 червня в Чернівцях відбулась презентація-дискусія "Відкриті дані Чернівців: що потрібно громаді". Журналісти, активісти, представники громадського сектору, бізнесу та науки обговорювали можливості розвитку відкритих даних в Чернівцях, їх публікації та використання.

Організатори розповідали про відмінність між відкритістю даних та відкритими даними. Йшлося про те, що часто інформацію, яку міська влада подає як відкриті дані, важко розшифрувати через незручний формат, нечасте оновлювання, нечитабельну подачу. Проте в містах Європи та США давно зрозуміли переваги відкритих даних.

"У деяких містах США вже сьогодні можна через мобільний додаток у телефоні отримувати сповіщення про час прибирання вулиць. Відкриті дані дані роблять комфортнішим не лише життя мешканців, але й роботу міської влади. Публікація інформації в доступній формі економить кошти та ресурси, зменшує кількість запитів до влади та відповідно пришвидшує реагування на них, тобто скорочує адміністративні витрати. А також приваблює бізнес".

Надія Бабинська, журналістка

Також учасники дискусії визначали пріоритетну інформацію, яка має бути оприлюднена міською радою у форматі відкритих даних. Зокрема, чернівчани говорили про важливість публікації інформації в доступній для мешканців формі про функціонування лікарень у місті, про ліки, які закуповуються за бюджетні кошти.

Нагадуємо, 7 червня 2017 року Чернівецька міська рада долучилась до пілотного проекту з розвитку відкритих даних в місті. В рамках проекту також передбачено визначення та оприлюднення пріоритетних наборів даних. Наразі планується збір потреби громадян в інформації про Чернівці, роботу міської влади.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Переглянути відеозапис дискусії можна за посиланням.
Фото Оксани Чорної

Схожі публікації