У Чернівцях створюють унікальний самвидав-журнал SVAYA СВАЯ

СВАЯ – незалежний проект творчого андеграунд-простору міста

Про головне

Оксана Чорна

SVAYA СВАЯ – локальний феномен, спосіб розірвати «ланцюг буднів» за допомогою мистецтва

 
 

«СВАЯ альманах. 30 слів в секунду» – гібридне видання без визначеного формату і сталої візуальної ідентичності. Над журналом працювали 20 авторів з трьох країн, які створили ілюстрації та тексти з обмеженням у 30 слів.

Сама ідея проекту належить Ользі Поляк, художниці та дизайнерці з Чернівців.

«У той час я вчилася в Румунії. Мої друзі Наталя Вітвіцька та Роман Стадник написали мені, що хочуть зробити газету про мистецтво. Прислали тексти для верстки. Це і був перший номер видання».

Ольга Поляк, авторка проекту

СВАЯ почала видаватися з непостійною періодичністю з 2009 року. Тоді це була андерграундна газета з тиражем у 500 примірників.

Odoo CMS - велика картинка

 Назва проекту – кодове слово, за допомогою якого чернівчани впізнавали «своїх».

«У мене був друг, який, щоб знайти чернівецьких, кричав: «Свая!» Це знали тільки «свої» і відповідали також: «Свая!» Тепер так ніхто не робить. Але на той час це було актуально. І ми вирішили, що це слово будуть знати всі чернівчани. Така собі андеграунд на тусовка. Тому і назвали так газету».

Ольга Поляк, авторка проекту

На відміну від попередніх, п’ятий номер видання повністю надрукований вручну. Журнал має тираж 100 примірників та складається з 20 сторінок. Їх об’єднує стрічка, на якій 30 разів безперервно написано: «За днями дні». Стрічка символізує ланцюжок буднів, який читач має розірвати, відкривши номер.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Основна техніка видання – ліногравюра. Для створення ілюстрацій та тексту спочатку необхідно вирізати матрицю зі спеціального лінолеуму. Тоді на матрицю наносять фарбу і переносять зображення на сторінку, витискаючи його пресом.

Над вирізанням матриць та нанесенням малюнків на папір працюють Ольга Поляк та її помічниця Марія Агісян.

Ручна робота забезпечує неповторність кожної сторінки журналу. Окремий номер відрізняється кольоровим рішенням та послідовністю робіт.

Авторів журналу не обмежували в ідеях. Тому видання містить сторінки, надруковані на папері з книжок, нотних зошитів, за допомогою друкарської машинки, також має вставки-стікери.

Odoo CMS - велика картинка

До проекту долучилися художники, дизайнери, письменники, журналісти, бібої і навіть учні дитячої художньої школи, в майстерні якої власне і друкують журнал.

Зокрема, СВАЯ містить роботи модераторів Ольги Поляк і Марії Агісян, перших видавців Наталі Вітвіцької і Романа Стадника, а також Андрія Тужикова, Олега Тудана, Олександра Сушинського, Іллі Стурко та багатьох інших.

Багато авторів у своїх роботах зачіпають тему смерті.

«Мені здається, тема смерті, яка пронизує весь номер, частково пов’язана з війною. Для людей смерть перестала бути чимось сакральним, далеким, лячним. Люди перестали цього боятися».

Ольга Поляк, авторка проекту

Наприклад, журналіст Олег Тудан пише для СВАЯ вже втретє. Щоб розбавити його негативний та агресивний текст «Ваша жизнь мерзка, мерзка, жестока и коротка», Ольга та Марія зробили сторінку дуже яскравою, в стилі «діскотєка». Марія вирізала матрицю з фото, яке їй прислав друг, коли відпочивав в Індії.

Odoo CMS - велика картинка

«Я написала один із моїх текстів на полиці в плацкарті потягу Львів-Чернівці, в якому провела дуже багато часу під час навчання. Для мене це вже звичне середовище. Я просто лежала на верхній полиці. Біля мене була зелена вінтажна валіза, яку я зазвичай беру в короткі подорожі. Я просто зрозуміла в певний момент, що оці такі лежання на верхній полиці – це для мене час перепочити, задуматись і переархівувати свої спогади».

Марія Агісян, помічниця авторки проекту

Художник-дизайнер Ілля Стурко працював над ілюстраціями, вирізав матриці та створював кавер для журналу. На думку Іллі, створені руками видання значно цікавіші від однакових та «вилизаних» журналів з друкарень.

Odoo CMS - велика картинка

 «Особливо мені сподобалась техніка відбитку. Процес, коли зображення переноситься з матриці на папір, коли лягає фарба. Там немає ідеальності. Через те, що це вручну зроблено, ти бачиш нерівності, бачиш елементи, за які чіпляється око». 

Ілля Стурко, художник-дизайнер

27 травня в Галереї Sweet Art відбудеться презентація журналу SVAYA СВАЯ. Кошти, виручені з продажу журналу, автори планують вкласти у проект для розвитку мистецтва в Чернівцях.

Фото Василя Салиги

Схожі публікації