У Чернівцях провели дискусію з нагоди виходу книги «Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним»

Книга про Другу світову війну, коли життя людини нічого не вартувало

Про головне

Галина Волощук

3-го квітня на факультеті історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ відбулась публічна дискусія «Історик і європейські трагедії XX століття: як промовляти до різних аудиторій?» з нагоди виходу другого видання книги Тімоті Снайдера «Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним». 

Участь у дискусії взяли участь кандидат історичних наук Олег Суровцев, кандидатка історичних наук Наталія Нечаєва-Юрійчук та президент Української асоціації юдаїки Віталій Черноіваненко.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

У книзі «Криваві землі: Європа між Гітлерои і Сталіним» йдеться переважно про Другу світову війну, коли життя людини нічого не вартувало. 

«Ця книга відрізняється серед інших тим, що вона написана гарною мовою, хорошим перекладом та дуже емоційно охопила всі аспекти того періоду». 

Наталія Нечаєва-Юрійчук, кандидатка історичних наук

Книга актуальна для України, адже сьогодні в країні відбуваються бойові дії. Дослідники вважають, що історія часто повторюється. Тому нам варто звернутися до минулого та не робити тих самих помилок. 

«Тут автор показує, наскільки важливо зберегти людяність, та змушує задуматися над тим, що вічне, а що тимчасове».

Галина Любич, виконавча директорка видавництва «Laurus»

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

На думку автора, перед тим як робити будь-який вибір, потрібно бути свідомим. Якби Сталіна та Гітлера не підтримало суспільство, кривавих земель би не було. Саме кривавими автор називає землі, де знищувалися цілі сім'ї від Прибалтика до Чорного моря. 

«Ідеальних книжок не існує. Тому і ця зазнала критики. Дослідники вважають, що автор визначив не точні межі кривавих земель через недостатню роботу в архівах. Я вважаю, що це солідна робота. В архівах можна сидіти вічно, і ніколи не видати книгу. Головне не кількість, а якість. Потрібно інклюзивно підходити до вивчення історії». 

Віталій Черноіваненко, президент Української асоціації юдаїки

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Віталій вважає, що варто писати про війну, але не завжди лише про трагедії. 

«Центр юдаїки причетний до цієї книги ще тим, що тут згадується тема Голокосту, депортації, акції знищення нації. Про це довго мовчали, і автора книги також критикували. Але про це треба говорити, адже ми дуже довго жили під впливом іншої історії». 

Олег Суровцев, кандидат історичних наук

Здається, що ці історії нас не стосуються. Але насправді ці події відбувалися не так давно, тому потрібно пам'ятати минуле, щоби формувати інше майбутнє. 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Трансляцію події та більше фото дивіться за посиланням.

Фото Анастасії Бойчук

Схожі публікації