У Чернівцях презентували проєкт про формування ідентичності міста

Віденські архітектори показали загублені речі з чотирьох локацій Чернівців

Про головне

Ігор Волощук

24 травня у Центрі сучасного мистецтва «Bunker» відбулась презентація проєкту «Identities of a City»

Автори проєкту – молоді віденські архітектори Магдалена Бюрбаумер, Гуннар Грандель, Гелена Бернхардт, Макс Дітц, Якоб Гольцер. Протягом тижня вони досліджували чотири локації Чернівців: історичний центр, Калинівський ринок, панельні забудови та Прут.

«Ми зацікавлені у тому, щоби проводити свої досліди не в класичному стилі, а в експериментально-художньому. Ми обрали Чернівці через те, що нам цікаве історичне та культурне нашарування міста. Ми не хочемо представити це місто, як зафіксовану однозначну бетонну ідентичність».

Якоб Гольцер, архітектор, співавтор проєкту

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

На виставці представлені різні речі, взяті з локації, обраної авторами проєкту: старий квиток із маршрутки, мертвий хрущ, табличка з розкладом маршруток, молоток, сушена риба, загублене фото, пластиковий стакан, риболовні снасті тощо. Ці предмети мають показати Чернівці зсередини та розповісти про те, як живе місто.

«”Bunker” підтримує усе, що пов’язане із сучасним мистецтвом. Автори розповіли про свій проект. Мені стало цікаво. Я попросив їх більше розповісти про концепцію їхнього дослідження, а після цього запросив до нас. Ніякої офіційної підтримки ніхто не виказує нашому простору, тому, як і попередні проєкти, цей ми організовуємо за власні кошти. Автори трохи знали про Чернівці і обрали локації, які їм цікаві. Я не намагався їм нав’язати свою думку про обрані місця, лише розповів їм трохи історію міста. Для мене цей проєкт цікавий тим, як архітектори (особливо молоді) з-за кордону приїжджають в наше місто, як вони його сприймають, які деталі їм впадають в око».

Тарас Полатайко, куратор мистецького простору «Bunker

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Після завершення демонстрації проєкту в Чернівцях усі зібрані речі перевезуть до Відня, де відбудеться подібна виставка.

Фото Ігоря Волощука

Схожі публікації