У Чернівцях презентували першу автобіографію Соми Морґерштерна

У книзі зібрані спогади автора про життя на Галичині

Про головне

Галина Волощук

11 березня у Літературному целанівському центрі презентували автобіографію Соми Морґерштерна «В інші часи. Юні літа у Східній Галичині» у перекладі Галини Петросаняк

У презентації-дискусії взяли участь Петро Рихло, Галина Петросаняк та Ґеорґ Дойч.

За останні 15 років видавництва почали частіше перекладати книги буковинських авторів, які писали німецькою мовою. Один із цих авторів – Сома Морґерштерн. Після того, як сучасне німецьке видавництво «zu Klampen» видало зібрання творів Соми Морґерштерна в 11-ти томах, перекладачі з різних країн зацікавилися його творчістю.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Сома Морґерштерн народився 3 травня 1890 року в селі Буданів на Галичині. Він володів 10-ма мовами, але першою мовою була українська. 

«Один із друзів Морґерштерна був вражений не його літературними здобутками, а саме тою правдою, яку він писав у своїх творах. Мене це також захопило, але вчитавшись у його тексти, помітив унікальний стиль. Мене дуже здивувало, що в Австрії він не був відомим. Його творчість – це єднальна ланка між Австрією та Україною».

Ґеорґ Дойч, дослідник життя та творчості Соми Морґерштерна

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

«Тут чимало сенсаційних історій. Читаючи, я хвилювалася, що чи не кожна подія має бути задокументована. Наприклад, спогади Йосипа Сліпого, який писав про Андрія Шептицького, очевидно у своїх текстах мав на увазі той момент, про який я прочитала в уривку із книги. Взагалі, дуже цікаво із селами. У Соми була феноменальна пам'ять, адже в свої 60 він писав такі деталі, які важко пам'ятати. Але назви селищ він не пише. Для мене як краєзнавця це виклик – шукати ці назви маючи лише його мемуари».

Галина Петросаняк, перекладачка книги «В інші часи. Юні літа у Східній Галичині»

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Повне відео з презентації книги дивіться на сторінці Weche у Facebook.

Фото Анастасії Бойчук

Схожі публікації