У Чернівцях показали виставу про самогубство

Театр «ТЕМП» виступив з новою виставою «Психоз 4.48»

Про головне

Юлія Панаетова

16 квітня в Центральному палаці культури відбулась прем’єра постановки «Психоз 4.48» від народного театру «ТЕМП»

Автором п’єси стала відома англійська письменниця Сара Кейн. Вона страждала на нервові розлади, а п’єсу «ПСИХОЗ» написала перед самогубством. Показуючи цю драму на сцені, актори намагалися привернути увагу суспільства до важливої проблеми.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

«Гортаючи стрічку новин, я натрапила на статистику самогубців. В Україні вона страшна. Щороку близько 6000 людей накладають на себе руки. Найчастіше – це молодь. Я сама мама. У мене двоє дітей, тому мені просто стало страшно за їхнє майбутнє. А стаються такі випадки через те, що люди не вірять у вирішення своїх проблем. Не вірять у те, що хтось може допомогти. Наше завдання – розбурхати глядача, достукатися до людей. Тому ми взяли такий жорстокий матеріал. На прикладі головної героїні Сари Кейн ми показуємо, до чого вона себе довела, коли біля неї нікого не було».

Марта Шумілова-Лисякова, режисерка театру «Темп»

Odoo CMS - велика картинка

У виставі театр використовує методи шокового впливу. Справжню кров замінила фарба. Головну героїню обливали різними сумішами з відер та повітряних кульок, які лопали у неї над головою. Через нецензурну лайку та емоційний вплив, ця вистава рекомендується для перегляду тільки повнолітнім.

«Я не думаю, що ця вистава може мати якісь негативні наслідки. Це просто один із яскравих прикладів бездіяльності родичів, друзів, оточуючих, які просто не бачать і не помічають проблеми. Якби хтось простягнув руку їй допомоги у той момент, і сказав, що вона не сама, то цього можливо б і не було».

Марта Шумілова-Лисякова, режисерка театру «Темп»

Odoo CMS - велика картинка

У виставі грає всього 4 героя: Сара, Внутрішній голос, Душа та Бог. Режисерка вистави Марта Шумілова-Лисякова зізнається, що сюжет п’єси складний не тільки для сприйняття, але й для гри акторів.

«Нам важко було проводити репетиції. Зазвичай ми проводимо по 2-3 повноцінних прогони за репетицію інших вистав. А тут – один максимум. Коли ти перевтілюєшся в цю героїню, переживаєш те, що довелося пережити їй, це просто висмоктує із тебе всі емоції. Ти розумієш, що вона відчувала перед тим, як зробити цей відчайдушний крок».

Марта Шумілова-Лисякова, режисерка театру «Темп»

Odoo CMS - велика картинка

Сару Кейн зіграла Аліна Маслюк, її Внутрішній голос – Ольга Ткачук. Роль Бога виконав Олександр Павлюк, а Душі Сари – Каріна Піонтковська.

Повний фотозвіт дивіться на сторінці Weche у Facebook

Фото Ігоря Волощука

Схожі публікації