У Чернівцях показали перформанс за текстами Рози Ауслендер

Режисерка використала прозу, поезію, листування та відеоматеріали поетеси

Про головне

Ігор Волощук

26 травня в Костелі Найсвятішого Серця Ісуса відбувся музично-поетичний перформанс «Wort Welle Muschel Mensch» за текстами Рози Ауслендер

У перформансі брали участь актори Нікола Томас, яка грала поетесу, та Рудольф Шлагер, а також піаніст Болеслав Мартфельд.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

«У перформансі ми задіяли як класичні композиції, так і фольклор. Серед них – твори, пов’язані з єврейським походженням Рози. Тому ми використали фольклорні ізраїльські та іудейські пісні. Є композиції іспанського композитора ізраїльського походження Енріке Гранадоса, норвезького композитора Едварда Гріга та навіть музика із кінофільмів Чарлі Чапліна. Є клезмерська фольклорна музика та українські народні мелодії».

Болеслав Мартфельд, музикант

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Авторкою мультимедійного показу стала режисерка з Дюссельдорфу Фредеріке Фельбек. Вона використала поезії з різних періодів творчості Рози Ауслендер, деякі з них неопубліковані. Їх режисерка знайшла в архіві поетеси. Також Фредеріке Фельбек увела в перформанс короткі прозові тексти, листування Ауслендер та відеоматеріали, на яких поетеса розповідає про своє дитинство, Буковину та Чернівці. Переклав тексти перформансу Петро Рихло.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

«Мені здалося, що чернівецька публіка, попри іноземну мову, була дуже сконцентрована та уважна. Тепер ми переконалися, чому так важливо мати переклад. Акторка, яка дивилася на зал більше, ніж я, була приємно здивована тим, що на перформанс прийшло так багато молодих чернівчан. Ми не показували життя Рози Ауслендер лінійно. Ми стрибали з одного життєвого етапу на інший. Мандрували між континентами, як це було з поетесою: з Чернівців до Нью-Йорка і назад до Європи. Тому слідкувати за цим усім глядачеві було непросто. Я відчула захват і повагу до аудиторії, яка зосереджено йшла разом із нами через цей перформанс. Це була наша ідея – робити не лінійний, хронологічний перформанс, а такий собі кластер, аби показати взаємозв’язок багатьох речей, явищ і подій, які супроводжували поетесу у її містах».

Фредеріке Фельбек, режисерка

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Подія відбулася за підтримки українсько-німецького культурного товариства «Gedankendach» та культурного інституту Німеччини «Goethe Institut».

Повний фотозвіт дивіться за посиланням.

Фото Анастасії Бойчук

Схожі публікації