У Чернівцях наступного року може запрацювати котельня на біопаливі

Вона у 13 разів менше забруднює атмосферу, аніж звичайні

Про головне

Diana

Відповідний проект у міськраді презентував експерт НЕФКО Олексій Капустинський.

Проект DemoUkrainaDH з модернізації котельні та теплових мереж у районі вулиць Залозецького - Салтикова-Щедріна презентували депутатам та членам виконкому міської ради 7 грудня.

Текстовий та графічний блок Odoo

Проектом передбачено :

1. Установку нового котла потужністю 2,5 МВт з використанням біопалива (пелет) у приміщенні котельні на вул. Залозецького, 97, а також побудову 500 метрів нового трубопроводу.

2. Заміну існуючих трубопроводів централізованого теплопостачання загальною довжиною 1 150 метрів, що дозволяє демонтувати майже 200 метрів існуючих старих трубопроводів.

3. Установка ІТП у 17 будинках для перетворення системи опалення на двотрубну та керовану попитом.

Існуючі (сучасні) газові котли у приміщенні котельні на вул. Залозецького будуть задіяні у рази пікових навантажень в об’єднаній системі.

Проведення такої модернізації дозволить скоротити споживання газу для виробництва теплоносія у цьому мікрорайоні – на 83%, води – на 59%. Встановлення ІТП, що регулюють подачу теплоносія в залежності від потреби, дозволить зменшити виробництво тепла на 8%. У мікрорайоні значно покращиться екологічна ситуація, оскільки викиди СО2 буде скорочено з 2615 до 202 тонн/рік.

Впровадження проекту планується завершити до початку опалювального сезону 2017 року.

Текстовий та графічний блок Odoo

Загальна вартість реалізації проекту становить 960 тис.євро, з яких 500 тис.євро з відсотковою ставкою 6% пропонує НЕФКО. Період виплати кредиту відповідає прогнозному періоду повернення інвестицій завдяки досягнутій економії. Окрім того, КП «Чернівцітеплокомуненерго» надається грант ( безповоротна допомога) на покриття капітальних витрат у розмірі 300 тис.євро.

Термін окупності проекту - 4,4 роки, середньорічні заощадження підприємства впродовж терміну окупності проекту становитимуть 218 тисяч євро. Погашення кредиту відбуватиметься за рахунок середньорічних заощаджень і не призведе до збільшення тарифу на тепло.

П’ять таких демонстраційних проектів фінансованих у рамках програми DemoUkrainaDH були завершені у 2015 році у Вінниці, Житомирі, Кам’янець-Подільському та Полтаві. Економія енергії у всіх цих проектах становить щонайменше 30% порівняно із ситуацією до впровадження проекту.
У 2017 році НЕФКО пропонує такі проекти реалізувати у Чернівцях, Тернополі та Конотопі. Всі ці три проекти готові до впровадження – завершена підготовка бізнес-планів, проекти схвалені Комітетом з оцінки та моніторингу програми DemoUkrainaDH, Інвестиційним комітетом НЕФКО.

Для початку реалізації проекту у Чернівцях потрібно його схвалення депутатами міської ради. На останньому пленарному засіданні зазначений проект депутати зняли з розгляду на до вивчення. МКП «Чернівцітеплокомуненерго» та експерти НЕФКО готові до відкритого діалогу з депутатським корпусом та громадськістю щодо доцільності реалізації цього проекту у Чернівцях та його переваги для чернівчан.

Джерело фото.

Схожі публікації