У Чернівецькому видавництві виходить новий роман Євгенії Сенік

«Будинок із сірників, узятих із різних коробок» – це роман про бездомність

Про головне

Аліна Лісненко

У «Видавництві 21» виходить нова книжка Євгенії Сенік «Будинок із сірників, узятих із різних коробок»

Це роман, головною темою якого є «бездомність». Його персонажі, життєві історії та портрети базуються на реальних подіях. Матеріалом для книжки Євгенії Сенік стало перебування у швейцарській спільноті для безпритульних. Візуальну частину проекту втілив художник-ілюстратор Сергій Костишин. Він проілюстрував роман малюнками у стилі коміксів, створивши у такий спосіб додатковий інтерактивний рівень видання. 

Це вже друга книжка Євгенії Сенік, що виходить у «Видавництві 21», де у 2016 році побачив світ її роман «Країна У, або Казки чужим дітям», присвячений темі еміграції, заробітчанства.

Odoo CMS - велика картинка

Як розказала Євгенія Сенік, над романом «Будинок із сірників, узятих із різних коробок» вона працювала впродовж 2012–2017 років. Саме 2012 року письменниця вперше поїхала до спільноти у Швейцарію, щоби зібрати матеріал. Аби зануритися всередину теми, Євгенія Сенік мусила і сама частково стати бездомною та побачити речі очима безпритульних у Швейцарії. Авторка вважає, що цей досвід є дуже цінним і для України, тим більше, що тема безпритульності виводить на інші важливі проблеми – екології та сортування сміття, переробки матеріалу та recycling, інклюзії.

«Бездомні у швейцарській спільноті з усього світу. Тобто ця спільнота знаходиться у Швейцарії, але її мешканці з безлічі інших країн. Щоб одразу не виникало непорозумінь – у Швейцарії немає бездомних як таких, якими вони є у нашому розумінні. Їм не дають опинитися на вулиці саме такі організації. Мені ж було цікаво описати представників різних культур та різних національностей, які уживаються під одним дахом. Для мене ця спільнота стала можливою мікромоделлю світу та соціуму».

Євгенія Сенік, письменниця

Досліджуючи соціальну специфіку життя Швейцарії, Євгенія Сенік популяризує водночас українську культуру та актуальну українську історію. Швейцарські ЗМІ зняли репортаж, в якому Євгенія Сенік розповідає про свій новий роман, свій досвід, про події на Донбасі. 

Тема Донбасу звучить і в романі: головна героїня через війну втрачає домівку і стає бездомною. Репортаж можна переглянути за посиланням.

Схожі публікації