У Чернівецькій області зафіксували друковану агітацію у приміщенні бібліотеки

ОПОРА виявила порушення у роботі окремих дільничних виборчих комісій на Буковині

Про головне

Аліна Лісненко

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили порушення у роботі окремих дільничних виборчих комісій Чернівецької області

Зокрема у Кіцманській громаді у приміщенні дільниці (знаходиться у районній бібліотеці) зафіксовані друковані агітаційні матеріали, а на дільницях Острицької та Магальської громад члени комісій не чергують, приміщення ДВК зачинені та відсутні вивіски.

25 жовтня у приміщені ДВК №730185, яке знаходиться у Кіцманській центральній районній бібліотеці, спостерігачі ОПОРИ виявили агітаційні матеріали політичних партій «Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість», «Народний фронт», «Українське об’єднання патріотів - УКРОП», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Всеукраїнського об’єднання «Свобода», Об’єднання «Самопоміч» та Радикальної партії Олега Ляшка, а також агітаційні листівки кандидатів в депутати, висунуті цими ж політичними силами.

Член комісії, який чергував на дільниці, пояснив, що агітаційний матеріал знаходиться тут законно, оскільки дільнична виборча комісія розташована на території бібліотеки, яка зобов’язана інформувати читачів про всі процеси.

Після телефонного дзвінка представника ОПОРИ до голови комісії Євгенії Євграшиної, вона переконала чергового члена комісії прибрати всю агітаційну продукцію.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Згідно з пунктом 5 частини 1 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», забороняється брати участь у передвиборчої агітації членам виборчої комісії протягом строку повноважень відповідних виборчих комісій. Крім цього, відповідно до пункту 5 частини 9 статті 60 Закону, забороняється розміщувати друковані передвиборні агітаційні матеріали, політичну рекламу та повідомлення про перебіг виборчого процесу на пам’ятках архітектури, на об’єктах культурної спадщини, на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності, а також у місцях, де вони перешкоджають безпеці дорожнього руху.

В Острицькій та Магальській громаді спостерігачі зафіксували те, що члени ДВК не чергують на дільницях, оскільки двері дільничних виборчих комісій були зачинені. Також на більшості ДВК громад відсутні вивіски та графіки роботи. Це виявлено на території Острицької ОТГ в селі Остриця: ДВК №730058, №730059 та в селі Годинівка - №730046 (хоча вивіска дільниці була у приміщенні), а також на території Магільської ОТГ в селі Магала - ДВК №730251 (23 жовтня після звернення до голови Магильської ТВК, порушення усунули).

Фото Громадянської мережі ОПОРА

Схожі публікації