Церква чи культурний кластер?

Члени виконкому не взяли до уваги питання колишнього кінотеатру «Україна»

Про головне

Оксана Чміль

9 квітня відбулося засідання виконавчого комітету Чернівецької міської ради

На це засідання мали винести проект рішення про передачу приміщення колишнього кінотеатру «Україна» у довгострокову оренду церкві «Еммануїл», однак це питання зняли із розгляду. Адже електронна петиція Артема Жука «Зберегти кінотеатр «Україна» та створити на базі кінотеатру сучасний культурний кластер» зібрала необхідні голоси.

«Ми прийшли на виконком повідомити про те, що громада буде відстоювати те, що написано в петиції. Петиції згідно положення про електронні петиції розглядаються уповноваженим органом - це може бути і міська рада, і виконком, і будь-який департамент, залежить від того, про що петиція»

Тетяна Шепелко, юристка, громадська активістка

Однак члени виконкому не виявили бажання заслухати громадських активістів і повідомили, що петиція буде обов’язково розглянута, але вже на сесії.

«Дуже багато розмов про те, що цей культурний простір потрібно зберегти. Але, на превеликий жаль, управління культури ніяких пропозицій не надавало, крім листів про збереження простору»

Віталій Гавриш, член виконавчого комітету

Odoo CMS - велика картинка

Хоч управління культури ЧМР ніяких пропозицій не надавало, очевидним є той факт, що приміщення колишнього кінотеатру «Україна» є важливим. І не лише тому, що це величезний вільний простір у самому центрі міста, а й тому, що цей простір можна перетворити у дуже потрібний громаді міста культурний центр, зазначає Андрій Тужиков.

«Створення культурного клімату та нових креативних індустрій у місті є більш важливою задачею, ніж може здатися на перший погляд. По-перше, це створення умов для збільшення чисельності креативного класу. По-друге, це інтелектуальний туризм та присутність міста на культурній мапі, як мінімум східної Європи. По-третє, культурний та економічний ландшафти міста пов'язані між собою, і зростання одного веде до зростання іншого. Поки що я не спостерігаю в очільників міста розуміння важливості адекватної культурної політики і готовності до довгострокових інвестицій».

Андрій Тужиков, голова ГО «Лабораторія культурних досліджень»

Нагадаємо, що 4-поверхове приміщення колишнього кінотеатру «Україна» на вулиці Кобилянської планують передати у довгострокову оренду церкві «Емануїл» без конкурсів та прозорих конкурентних умов, навіть попри те, що це приміщення внесене до Концепції інтегрованого розвитку міста Чернівців 2030, як базова локація для створення поліфункціонального культурного центру.

Odoo CMS - велика картинка

Трансляцію засідання виконавчого комітету Чернівецької міської ради дивіться за посиланням.

Фото Василя Салиги

Схожі публікації