Судова реформа: злочин проти народу

Судова реформа може звільнити Януковича від відповідальності

Про головне

Яна Вичавка

Парламент розглянув проект Закону № 6232 і затвердив нові редакції процесуальних кодексів

Прийняття цього Закону означає завершення законодавчої основи нинішнього етапу судової реформи. Про це повідомляє LB.ua.

Найбільшу проблему створить зміна правил обрахунку строку розслідування злочинів.

Наразі законодавство встановлює, що органи слідства мають право розслідувати певні факти і встановлювати підозрюваних осіб протягом таких строків – 2, 3, 5, 10 та 15 років (залежно від тяжкості злочину). А як тільки особу підозрюваного встановлюють, то розпочинаються короткі строки досудового розслідування – 6 або 12 місяців (також залежно від тяжкості злочину).

Однак зміни до статті 219 КПК передбачають катастрофічне скорочення строків розслідування – тепер їх максимальний строк становитиме лише 12 (!) місяців. Навіть більше, якщо зміни передбачають, якщо органам розслідування за 3 чи 6 місяців не вдалося знайти підозрювану особу і вони не продовжили в суді ці строки, то будуть змушені закривати провадження. І строки будуть починатися не з моменту встановлення підозрюваного, а з дня реєстрації факту злочину.

Депутат Верховної Ради Мустафа Найєм вважає, що дане положення закону про судову реформу можуть стати підставою для звільнення екс-президента Віктора Януковича від кримінальної відповідальності, передає LB.ua.

"Депутат Радикальної партії Олега Ляшка - Андрій Лозовий - вніс поправку до законів про судову реформу, які фактично звільняють від кримінальної відповідальності особисто Віктора Януковича, а також виводять з-під процедури спеціальної конфіскації всі капітали його оточення". 

 Мустафа Найєм, депутат Верховної Ради 

Він пояснив, що внесена поправка зменшує терміни розслідування кримінальних справ - до трьох місяців злочину середньої тяжкості і до шести місяців - тяжких та особливо тяжких злочинів.

"Оскільки ця правка поліпшує становище особи, яка вчинила злочин, вона буде мати зворотну силу. При цьому, відлік терміну буде йти не з моменту, коли злочинцеві вручають підозра, а з моменту реєстрації виробництва. Тобто, закривати будуть зобов'язані, в тому числі, вже відкриті кримінальні виробництва. Таким чином, Андрій Лозовий, подарував прокуратурі дуже ефективний і простий інструмент торгу з усім оточенням Януковича щодо їх злочинів і незаконно нажитого майна".

 Мустафа Найєм, депутат Верховної Ради 

Генеральна прокуратура вважає, що прийняті напередодні поправки до процесуальних кодексів не звільнять колишнього президента України Віктора Януковича від кримінальної відповідальності, інформує LB.ua.

"Я так розумію, що закон не має зворотної сили і не торкнеться вже розслідуваних справ. Тому будьте спокійні у справах Януковича".

 Анжела Стрижевська, заступник генерального прокурора  

У той же час вона визнала, що поправка створює проблеми для слідства, зокрема унеможливлює припинення досудового розслідування.

Джерело фото

Схожі публікації