Стипендії потрібні всім

Ми запитали студентів і викладачів, що вони думають про нові правила нарахування стипендій

Про головне

Diana

Від того як студенти складуть сесію, залежить чи матимуть стипендію наступного року. 

Багато дискусій викликала ініціатива Міністерства освіти скоротити кількість студентів, які отримують стипендії. Самі студенти, які навчаються на бюджетній формі, обурилися таким рішенням і розпочали протест у соцмережах. У профспілкових групах і на особистих сторінках студенти почали активно розміщувати фотографії з написом: «Я проти законопроекту №5130».

Текстовий та графічний блок Odoo

Але ситуації це не змінило. МОН уже представило алгоритм, за яким здійснюватиметься перехід від чинної системи стипендійного забезпечення до нової. Очікується, що у 2017 році стипендію отримуватимуть не всі студенти з середнім балом «4», а ті, що посіли найвищі місця у рейтингу, складеному вишами.

«Предбачається, що місце в рейтингу на 90% визначатиметься навчальною успішністю, а на 10% - критеріями, які розробить ВНЗ. Це допоможе визначити найбільш успішних студентів, навіть якщо за результатами сесії усі вони отримали однаковий середній бал. "Зараз в проекті бюджету закладено 2,978 млрд грн на соціальні стипендії та 2 млрд грн на академічні стипендії. Ми ж пропонуємо перекинути 1,7 млрд грн із соціальних стипендій на академічні, що дозволить не лише повністю профінансувати збільшені соціальні стипендії, а й забезпечити виплату збільшених стипендій майже для половини студентів".

Лілія Гриневич, міністр освіти і науки України

Текстовий та графічний блок Odoo

При цьому для ВНЗ III-IV рівня акредитації мінімальна стипендія буде на рівні 1100 грн, що на 33,4% більше, ніж в минулому році. При цьому відмінники отримуватимуть стипендію на 72,9% більшу, ніж зараз - 1600 грн, тобто на рівні прожиткового мінімуму.

Мінімальна стипендія для студентів ВНЗ I-II рівня акредитації складатиме 830 грн, а для учнів ПТНЗ – 415 грн.

"Звичайно, стипендія розміром 1600 гривень – це гарний стимул добре вчитися. Але, студент, який добре вчиться, не завжди отримує найвищі бали. До того ж ми боїмося, що ці рейтинги сприятимуть збільшенню кількості випадків корупції. Всі захочуть мати якомога вищий рейтинг, щоб отримати стипендію. На моєму факультеті (філологічний, ЧНУ) немає якихось помітних корупційних схем, тому маю сподівання, що наші знання оцінюватимуть об’єктивно. І є ще один момент, уже не перший рік всі говорять про обмежену кількість позначок «відмінно», які викладач може поставити на іспиті".

Оксана Чорна, студентка ЧНУ

На запитання, як ставитеся до скорочення кількості студентів, які отримують стипендії, Оксана Чорна відповіла так:

На запитання, як ставитеся до скорочення кількості студентів, які отримують стипендії, Оксана Чорна відповіла так:

"Я і мої одногрупники вважаємо, що нехай стипендії будуть меншими, але нехай їх отримує більша кількість студенів. Адже ці кошти дуже потрібні багатьом".

Оксана Чорна, студентка ЧНУ

Викладачі притримуються іншої думки.

"Не секрет, що є студенти, які починають вчитися на сесіях. А є такі, що вчаться добре протягом семестру  і встигають на дозвіллі займатися чимось корисним, розвивати своє хобі. У результаті і ті, і ті отримують стипендії. Вважаю, що саме останніх слід заохочувати високими стипендіями.

Механізм нарахування стипендій повинен бути максимально прозорим і чітким. Кожен студент повинен розуміти, що навчання це процес системний, а не «шаровий».

Леся Михайлівна, викладчка ЧНУ

Джерело фото.

Схожі публікації