Справа про пожежу у "Вікторії": старший вихователь табору визнала свою провину

Вихователь зможе оскаржити покарання призначене їй судом, але не зможе оскаржити обставини справи

Про головне

Ярина Боринець

Старший вихователь табору "Вікторія" Наталії Цокур (Янчик), яку звинувачують у неналежному виконанні обов'язків з охорони життя і здоров'я дітей, визнала свою провину

Відповідну заяви вихователь зробила на засіданні Київського суду 5 квітня.

За версією звинувачення, вихователь знала про існуючі порушення системи протипожежної безпеки табору, зокрема, про те, в ході перевірки ГСЧС в травні 2016 року в цій сфері було виявлено близько 30 порушень та видано припис на їх усунення. Однак, як вважає слідство, вихователь не зробила заходів для їх усунення, скоївши злочин, передбачений частиною 2 статті 137 КК України.

Серед іншого, Янчик звинувачують в тому, що в лютому 2017 року поставила свій підпис під висновком про те, що табір готовий до прийому дітей.

У ході допиту на судовому засіданні Янчик визнала свою провину. У своїх свідченнях вона підтвердила, що працювала в таборі спершу вихователем, а потім старшим вихователем. При цьому на момент трагедії вона вважала, що вже звільнена і практично не перебувала в таборі і не виконувала обов'язків вихователя, оскільки ще 12 серпня написала заяву про звільнення за власним бажанням, а в кінці серпня покинула Одесу і вирушила додому - в Кодимський район.

10 вересня Янчик повернулася до Одеси, щоб забрати з табору трудову книжку. Однак там їй повідомили, що документи ще не готові, і забрати їх можна буде в кінці місяця. У день трагедії 16 вересня Янчик, за її словами, приїхала в табір, оскільки вважала, що її допомога може знадобитися. Там її і затримали співробітники поліції: виявилося, що за документами Янчик все ще числиться співробітницею табору, до того ж відповідальною за протипожежну безпеку.

Янчик підтвердила, що підписала документи про призначення її відповідальною за пожежну безпеку, але стверджує, що зробила це на особисте прохання заступника директора табору Ланина, яка, у свою чергу, пообіцяла їй, що це лише тимчасове рішення, і вже через тиждень ці обов'язки будуть покладені на іншу людину. Однак за фактом цього зроблено не було, і Янчик так і залишилася відповідальною за протипожежну безпеку, що її не влаштовувало. Саме ця ситуація, за її словами, і спонукала її звільнитися.

Представник потерпілих в суді похвалила Янчик за те, що вона не намагається заперечувати свою провину і готова нести відповідальність. Однак, на її думку, з урахуванням показань Янчик, суд повинен притягти до відповідальності також заступника директора Ланину, яка мала можливість усунути виявлені порушення в ході перевірок, але не зробила цього, більш того, по суті переклала відповідальність за це на іншу людину.

У зв'язку з зізнанням Янчик, подальший процес піде за скороченою процедурою: вихователь зможе оскаржити покарання призначене їй судом, але не зможе оскаржити обставини справи, які лягли в основу звинувачення.

Джерело фото

Схожі публікації