Ситуація в Авдіївці загострюється

Огляд останніх подій з передової

Про головне

Аліна Лісненко

31 січня близько 6 ранку бойовики почали гатити по Авдіївці

З реактивної системи залпового вогню "Град" випустили чотири снаряди, повідомляє hromadske.ua з посиланням на "112 Україна".

"Як повідомляють з Донецька, люди бачили, що стріляли з чотирьох різних точок, з чотирьох різних установок. Випустили снаряди по старій частині міста. Місто горить. Є жертви серед мирного населення". 

Олена Мокренчук, прес-офіцерка 72-ї об'єднаної механізованої бригади ЗСУ

Як повідомляє прес-центр штабу АТО, за добу на Донбасі 3 українських військових загинули, 20 дістали поранень і 4 травмовані внаслідок обстрілів з боку бойовиків. Зафіксовано 71 обстріл.

На Донецькому напрямку в районі Авдіївки бойовики вели обстріли з 152 та 122-мм артилерії, 120 та 82-мм мінометів, гранатометів і стрілецької зброї.

З тих же видів озброєння обстрілювали Зайцеве, Троїцьке, Кам’янку, Новотроїцьке, Луганське, Невельське та Опитне. По Піскам та Авдіївці протягом дня вогонь вели танки.

На Маріупольському напрямку зі 152 та 122 міліметрової артилерії бойовики вели вогонь по Водяному та Красногорівці.

З мінометів різних калібрів обстрілювали Новотроїцьке, Красногорівку, Новогригорівку, Талаківку та Лебединське. З гранатометів та стрілецької зброї — Павлопіль, Талаківку, Лебединське, Гнутове, Широкине та Водяне.

По Новогригорівці бойовики вела вогонь з БМП.

З мінометів на Луганському напрямку з обстріляно Троїцьке, Попасну Новоолександрівку. З гранатометів – Новозванівку та Станицю Луганську.

Військово-цивільна адміністрація Авдіївки повідомила, що вже облаштовані пункти обігріву для населення та завершено підготовку до можливої евакуації населення, але на даний момент про евакуацію не оголошено

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

За словами Голови ДСНС Миколи Чечоткіна, місцевими органами влади Авдіївки у взаємодії із ДСНС відпрацьовано питання евакуації близько 12 тисяч громадян у найближчі 10 населених пунктів (Краматорськ, Костянтинівка, Дружківка, Покровськ, Селидове, Горняк, Новгородське, Українськ, Бахмут, Слов’янськ). 

Для цього підготовлено та утримуються в готовності 80 автобусів, які одночасно можуть евакуювати до 3 тисяч чоловік. Крім цього, для евакуації населення сплановано роботу двох приміських електропоїздів, що можуть евакуювати до 1,6 тисяч осіб за один рейс. Організовано контроль за протипожежним захистом печей коксохімічного заводу.

Як повідомили Громадському місцеві мешканці житлового кварталу Хімік, у частини з них зараз немає опалення. В іншій частині міста, яка далі від передової і ближче до коксохімчного заводу – опалення є.

Через обстріли Авдіївка залишилась без води і електрики. Було пошкоджено останню лінію електропередач, яка живила коксохімічний завод.

Odoo CMS - велика картинка

Через загострення ситуації в Авдіївці, постійне представництво України при міжнародних організаціях у столиці Австрії Відні звернулося до Постійної ради ОБСЄ

Голова представництва Ігор Прокопчук у листі до голови Постійної ради ОБСЄ Клеменса Коя закликав зібрати нараду для обговорення цього питання.  

"Ми закликаємо держави-учасниці ОБСЄ активізувати свій політичний та дипломатичний тиск на Росію, щоб змусити її зупинити небезпечну ескалацію на території Донбасу і запобігти жахливій гуманітарній катастрофі в регіоні. Делегація від України просить скликати нараду Постійної ради для розгляду ситуації, щоб запобігти гуманітарній катастрофі".  

Ігор Прокопчук

У листі йде мова про пошкодження останньої лінії електропередач на Авдіївському коксохімічному заводі, у зв’язку з чим місто залишилося без тепла, електроенергії та водопостачання.

"Ми наполягаємо на тому, щоб Російська Федерація взяла на себе відповідальність за виконання своїх зобов'язань і припинила свої агресивні дії в Авдіївській промисловій зоні та на Донбасі загалом. Режим припинення вогню і безпека вкрай необхідні для цивільного населення". 

Ігор Прокопчук

Як повідомляє кореспондентка Громадського з Авдіївської лікарні евакуюють 5 лежачих і ще 5 сидячих пацієнтів

Odoo CMS - велика картинка

Таке рішення було прийняте через влучання снарядів на територію лікарні.

Через аварійне відключення електроенергії в Авдіївці Донецької області погано працює й телефонний зв’язок. Військовослужбовці 72 Окремої механізованої бригади Збройних сил України закликають ЗМІ, родичів військових та цивільних мешканців міста не перенавантажувати мережу.

"Звук при розмові переривається, сигнал може не проходити взагалі ,а потім вмикатися на кілька хвили і зникати знов. Якщо ви не можете додзвонитися до своїх рідних - напишіть смс, і людина передзвонить вам, як тільки на короткий час з'явиться зв'язок".

Прес-служба 72-ї Окремої механізованої бригади ЗСУ

Військові прохають всіх, хто дзвонить до Авдіївки, не перенавантажувати мережу без нагальної необхідності.

Фонове фото - AFP/Aleksey FILIPPOV.

Схожі публікації