"Шмон" речей і вручення повісток: українець розповів про перетин кордону з Польщею

Для в'їзду в Польщу на роботу необхідне запрошення від роботодавця

Про головне

Аліна Лісненко

З січня почали діяти нові правила в'їзду до Польщі

Тепер в сусідню країну на роботу можна потрапити тільки за запрошенням від роботодавця. Більшість українців таких не мають, тому їх висаджують на кордоні і повертають в Україну, повідомляє Gazeta.ua.

Сергій Данилюк із Вінниці, який працює на будівництві у Гданську, розповів про подробиці перетину кордону.

"Уже втретє їду на заробітки в Польщу. Такого шмону не пам'ятаю. Всіх виводять з автобуса і перевіряють сумки. Спочатку на металошукачі, потім просять витрусити всі речі. Причому, якщо раніше прикордонник просто переглядав, що в сумці, то тепер просять все викласти і скласти. Навіть дно перевіряли".

Сергій Данилюк, заробітчанин

Якщо раніше вистачало просто договору по роботі для того, аби в'їхати в Польщу, то тепер цього не достатньо.

"Я їздив раніше за договором на роботу. Зараз його мало. Хто має зв'язок з роботодавцем, може зателефонувати йому. Роботодавець дзвонить на митницю і підтверджує, що працює з таким працівником. Також повинен надіслати запрошення в електронному вигляді. Це годинни очікувань. Якщо зазвичай дорога до Гданська забирала 18 годин, то цього разу їхав більше 40. При цьому вартість квитка ніхто не повернув. Вся поїздка обійшлася в 3 тисячі гривень, хоча спочатку квиток коштував 1100 гривень. Довелося платити польським перевізникам, а також за елекричку до Гданська. На фінальному етапі ще й за таксі. Адже в місто я потрапив пізно вночі".

Сергій Данилюк, заробітчанин

На українському кордоні юнаків, що не досягли 27 років і не були на службі в армії, забирають служити.

"Якщо ловлять з робочою візою і чоловік їде на будівництво, а до того він мав довідку, що не може служити за станом здоров'я, то їх просто забирають в армію. З нашого автобуса зняли трьох таких юнаків. Їх повернули в рідні міста з повістками"

Андрій, заробітчанин

Джерело фото

Схожі публікації