Сергій Дзезик: підсумки роботи

Дзезик не виправив ситуацію на чернівецькому водоканалі та залишив пост підприємства

Про головне

Яна Вичавка

Чернівецька влада вкотре шукає нового керівника водоканалу, адже Сергій Дзезик написав заяву на звільнення після трьох років на посаді директора комунального підприємства "Чернівціводоканал".

З чого все починалось

3.04.2015. Мер Чернівців Олексій Каспрук представив нового директора водоканалу – Сергія Дзезика. До цього комунальне підприємство понад три місяці працювало без керівників і нього було чимало боргів. Заступником нового керівника став Сергій Чобан, який вже працював на КП “Чернівціводоканал” до 2004 року. Та і пан Дзезик може похвалитися 20-річним стажем роботи в даній сфері. Раніше працював в Одеському водоканалі, Мукачівському водоканалі, керував Рівненським водоканалом.

Джерело фото: Вісті Рівненщини

Перед новим керівництвом КП «Чернівціводоканал» поставлено завдання стабілізувати виробничо-господарську діяльність підприємства та забезпечити якісне виконання усіх заходів програми модернізації системи водопостачання Чернівців, що виконується за рахунок позики та грантових коштів німецької фінансової установи KfW під гарантії українського Уряду. На його реалізацію виділяють 17 мільйонів євро. Загалом, на модернізацію водоканалу планують залучити до 60 мільйонів євро.

Перші кроки

Однією з перших серйозних проблем, з якими починає боротися Сергій Дзезик, це викрадення каналізаційних люків. Голова водоканалу поділився попереднім досвідом: коли він прийшов до керівництва водоканалу в Рівному, там теж існувала проблема постійних крадіжок каналізаційних люків і решіток. Місцевої міліції допомогла упіймати одного такого крадія. На судове засідання запросили пресу, телебачення. Уся область побачила, як за крадіжку каналізаційного люку чоловіка засудили на три роки тюрми. Близько півроку жодної крадіжки каналізаційних люків чи решіток у Рівному не було.

У Чернівцях дану практику не запровадили і публічно за крадіжку каналізаційних люків нікого не судили. Ця проблема залишається невирішеною і дотепер. У Чернівцях регулярно зникають люки. Борються з проблемою місцеві мешканці – споруджують конструкцію з підручних матеріалів - пласмасовий ящик з-під продуктів й кілька шматків картону. 

Джерело фото: molbuk.ua

Проблема боргів залишилась невирішеною

На сьогодні загальний борг КП «Чернівціводоканал» за енергоресурси, спожиті ще в кінці 90-х років, становить близько 140 мільйонів гривень, які потрібно повернути протягом найближчого часу. Про це повідомив Олексій Каспрук на брифінгу.

«Чернівціобленерго» вже виграло суд щодо стягнення боргів на суму 11 мільйонів гривень. І якщо їх не сплатити, то вже у липні Чернівці могли б залишитися без води. Та мова про відключення води йшла щомісяця, бо борги гасили лише маленькими частинками.

Історія повторюється

14 червня 2017 року стало відомо, що Сергій Дзезик написав заяву на звільнення. Влада Чернівців шукає нового керівника водоканалу і знову хоче залучити спеціаліста з інших областей України. Пан Каспрук знову повторився, сказавши, що «Не дуже хочеться призначати нефахову людину, яка не знає водного господарства».

Після звільнення, Сергій Дзезик покинув Чернівці. Куди він направився та чому звільнився, екс-голова комунального підприємства так і не прокоментував. Директором водоканалу Сергій Дзезик був і в Рівному. Пропрацювавши там два роки, він не продовжив контракту, не зміг вивести водоканал з боргів та йому не вдалося покращити стан підприємства. Після звільнення пан Дзезик покинув Рівне. 

Варто зазначити, що саме сьогодні, 30 червня, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг повинна зареєструвати договір щодо реструктуризації заборгованості комунального підприємства "Чернівціводоканал". Це дозволить скоротити борг на 70 мільйонів.

Матеріал Яни Вичавки

Схожі публікації