Румунський Майдан: чого вимагають мітингувальники (ВІДЕО)

Журналіст Громадського Телебачення поспілкувалась із румунськими мітингувальниками

Про головне

Аліна Лісненко

Наталія Гуменюк, журналістка Громадського Телебачення, побувала на площі Перемоги у Бухаресті та запитала румунських громадян, яких змін вони вигають 

 
 

Протести у Румунії набирають обертів. Щовечора на площу Перемоги у Бухаресті під стіни уряду виходять сотні тисяч румун. На перший мітинг 29 січня громадяни вийшли через обурення прийнятим законом, який дозволяє уникнути віповідальності держслужбовцям за корупції менеше 44 тисяч євро, а також указ про амністію вже засуджених держслужбовців за подібне порушення. Ініціатором антидемократичних законів стала правляча соціал-демократична партія на чолі з Лівіу Драганом. 

Втім через кілька дні протестів ганебні закони уряд Румунії таки скасував. Але протести на цьому не завершилися.

«Уряд довів, що вони зацікавлені не в тому, щоб захищати інтереси Румунії та її громадян, а в захисті корумпованих політиків, які хочуть уникнути покарання та створити умови, в яких надалі вони зможуть красти ще більше суспільних коштів. По-друге, вони не повністю скасували закон про амністію корупціонерів, пробують протиснути просто в інший спосіб. Вони не здалися».

Єлєна Нєдєля, мітингувальниця

Odoo CMS - велика картинка

 Тепер румунський "Майдан" вимагає відставки уряду. 

«Люди лишаються на площі, аби нагадати політичним силам, що ми намагаємося підтримувати саме ті державні інституції, які добре й ефективно борються з корупцією. Люди показують, що громадянська свідомість в Румунії на досить високому рівні, аби не допустити кроку назад».

Анжела Грамада, керівник Асоціації експертів з безпеки та глобальних питань у Румунії

Президент Румунії Клаус Йоганніс підтримав протести. 

Внаслідок протестів, пост голови Міністерства юстиції покинув Флорін Іордаке. Саме він був ініціатором скасувати кримінальну відповідальність за корупційні дії посадовців.

Раніше пост голови Міністерства підприємницького середовища покинув Флоріан Жиану, заявивши, що він і раніше не підтримував рішення уряду декриміналізувати частину корупційних злочинів та амністувати корупціонерів.

Схожі публікації