Різких рухів з боку Трампа не буде

Що чекати від нового президента США — коментар політолога

Про головне

Diana

Мільярдер здобув перемогу завдяки особливостям виборчої системи в Сполучених Штатах Америки.

Боротьба за пост Президента США між кандидаткою від Демократичної партії Хілларі Клінтон та республіканця Дональда Трампа була напруженою. Численні екзит-поли і опитування говорили про те, що відставання між кандидатами дуже незначне. Перемогу прогнозували Хілларі Клінтон. Зрештою вона випередила республіканця за кількістю голосів виборців, яку набрала в ході виборів президента США. Однак через особливості американської виборчої системи Трамп уже здобув перемогу, отримавши 279 голосів виборців від штатів проти 218 у Клінтон (для перемоги необхідно 270 голосів).

Це п'ятий в історії США випадок, коли переможець набирає менше голосів виборців, ніж той, хто програв. Востаннє таке відбувалося у 2000 році, коли президентом став республіканець Буш молодший. Тоді він поступився демократові Гору лише піввідсотка.

Що чекати від мільярдера, який став президентом США, ми запитали у політолога Ігоря Бабюка.

Яка ймовірність того, що Трамп розпочне свою діальність із кардинальних змін?

- Різких рухів збоку Трампа не буде, бо він все ж таки залишається частиною системи. Не він один прийматиме рішення.

Не секрет, що Трамп товаришує з президентом Росії Володимиром Путіним. Чи зміцнить ця дружба стосунки двох країн? 

Текстовий та графічний блок Odoo

- Є зовнішня політика, яку проводить США щодо Росії, щодо розбудови НАТО та інших країн. Але вона не проводиться тільки одним президентом. Будь-які рішення міжнародного рівня приймаються спільно обома палатами. Так, можуть бути нюанси. Однак вони будуть не суттєвими.

Що чекати Україні від нового президента США?

- Те, що Трамп говорив перед виборами і те, що він робитиме як президент Сполучених штатів Америки, будуть дві різні дії. Та й взагалі українцям не потрібно сподіватися на когось. Ми повинні самі розвивати свою державу без очікування допомоги від інших країн.

Джерело фото.

Схожі публікації