Президент України підписав закон про Вищу раду правосуддя

Закон повернуто з підписом 3 січня 2017 року

Про головне

Аліна Лісненко

За повідомлення офіційного веб-порталу Верховної ради України, Петро Порошенко 03.01.2017 підписав закон про Вищу раду правосуддя

Президент України зазначив, що 2016 рік став визначальним у рішучих діях з реформування судової системи: були затверджені та вступили в дію конституційні зміни в частині правосуддя, започатковано новий орган – Вищу раду правосуддя (ВРП).

«Орган, який прибирає політичну складову в судовій гілці влади, насамперед, з механізмів призначення, переведення, звільнення суддів, надання згоди на затримання або арешт судді». 

Петро Порошенко, Президент України

Закон був підтриманий партнерами з Ради Європи і Європейського Союзу.

«Вважаю, що це рішучі дії по забезпеченню одного з  ключих прав українських громадян – права на справедливість, права на справедливий суд». 

Петро Порошенко, Президент України

Відповідно до закону, Вища рада правосуддя є колегіальним, незалежним конституційним органом державної влади та суддівського самоврядування, що діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади.

Закон передбачає, що Вища рада правосуддя ухвалює рішення про звільнення суддів з посади і дає згоду на затримання чи арешт судді.

Вища рада правосуддя також забезпечує здійснення дисциплінарним органом дисциплінарного провадження щодо суддів, повідомляє hromadske.ua.

Схожі публікації