Представники "Великої четвірки" закликають невідкладно реформувати Радбез ООН

Глави МЗС країн G4 обговорили реформу Ради безпеки ООН

Про головне

Яна Вичавка

Глави МЗС країн G4 - Бразилії, Німеччини, Індії та Японії - на полях 72-й сесії Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку обговорили реформу Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй, заявивши про її невідкладність

Про це йдеться в спільній заяві міністрів, яка є в розпорядженні Укрінформу.

«Міністри G4 підтвердили необхідність якнайшвидшого проведення реформи Ради, в тому числі розширення (кількості) як постійних, так і непостійних її членів, вдосконалення методів роботи і представництва РБ, а також посилення ролі країн, що розвиваються, і основних вкладників в Організацію Об'єднаних Націй, з тим щоб зробити Раду безпеки більш легітимною, ефективною і представницькою», 

 йдеться в заяві 

У документі наголошується, що кількість держав-членів ООН зросла з 51 у 1945 році до 193 сьогодні, а нинішній склад Радбезу залишився колишнім. Міністри наголосили, що Рада повинна відображати сьогоднішні реалії, щоб мати можливість вирішувати складні завдання сучасності.

Підписанти знову підтвердили свої зобов'язання щодо нових постійних членів реформованої Ради, а також підтримку кандидатур один одного.

Вони схвально висловилися про ініціативи щодо всеосяжної реформи, які було висловлено на 71-й сесії Генасамблеї, і наголосили, що прийшов час перейти до наступного етапу і почати переговори на основі тексту в ході нинішньої, 72-ї, сесії.

Алоізіо Нуньєс Феррейра, Зігмар Габріель, Сушма Сварадж і Таро Коно вітали зобов'язання Генерального секретаря ООН Антоніо Гутерріша почати реформи, щоб зробити Організацію Об'єднаних Націй «придатною для життя у XXI столітті», і в зв'язку з цим нагадали про те, що елементом загальних зусиль щодо реформування Організації залишається реформа її Ради безпеки.

Керівники зовнішньополітичних відомств неодноразово обмінювалися думками про свою взаємодію та співробітництво з країнами-однодумцями, включаючи наради Групи друзів по реформі Ради безпеки, зазначається в заяві. Вони вважають обнадійливим той факт, що переважна більшість держав-членів підтримують початок переговорів з метою якнайшвидшого проведення реформи Ради Безпеки і що більшість держав-членів підтримують розширення обох категорій своїх членів.

Міністри погодилися з необхідністю виділення допомоги державам-учасницям Спільної позиції африканських країн.

Вони вітали прийняття 30 серпня 2017 року записки голови Ради безпеки (S / 2017/507) в якості конкретного кроку в напрямку вдосконалення методів роботи РБ і з задоволенням зазначили ініціативу Японії з перегляду цієї записки.

На закінчення дипломати знову заявили про свою рішучість заохочувати початок переговорів на основі тексту в ході 72-ї сесії Генасамблеї. Вони погодилися з необхідністю прискорювати діалог між «Великою четвіркою» та іншими країнами і групами однодумців, щоб надати додатковий імпульс таким переговорам.

Джерело фото

Схожі публікації