Польські опозиціонери подали в прокуратуру через пропаганду фашизму на марші ультраправих

Така поведінка підпадає під кримінальний кодекс

Про головне

Ярина Боринець

Польська опозиційна політична партія "Новочесна" подала заяву у прокуратуру за підозрою у пропаганді фашизму та расизму організаторами маршу Незалежності у Варшаві

Про це заявив лідер партії Ришард Петру , повідомляє Еспресо з посиланням на польські ЗМІ.

За його словами, під час маршу націоналістів у Варшаві здійснювалися пропаганда фашизму та заклики расової ненависті.

 "Це поведінка, на яку поширюється кримінальний кодекс".

Ришард Петру

Наразі польська поліція вивчає матеріали, які стосуються появи расистських і ксенофобських транспарантів на Марші незалежності у Варшаві.

Зазначається, що прокуратура у цій справі не прийняла рішення навіть про попереднє провадження. Зокрема, в окружній прокуратурі Варшави стверджують, що не хочуть дублювати роботу поліції.

"Ми враховуємо той факт, що аналіз поліції до нас і так потрапить. Потім і оцінимо, чи могло статися порушення закону 11 листопада".

Лукаш Лапчинський, речник прокуратури

Водночас досвідчені прокурори у розмові з журналістами стверджують, що прокуратура мала б порушити справу лише на підставі повідомлень у ЗМІ.

Нагадаємо, в суботу, під гаслом "Ми хочемо Бога", вулицями Варшави пройшов марш Незалежності. За оцінками поліції, у ньому взяли участь близько 60 000 осіб.

Учасники маршу вийшли на вулицю з різними радикальними гаслами: "Біла Європа", "Європа лише для білих", було також нацистське вітання "Зіг хайль", "Ку-Клукс-Клан" та інші. На марш націоналістів вийшли також люди із банером, на якому було написано "Пам'ятаємо про Львів та Вільнюс".

У "Новочесній" підкреслили, що організатори маршу не зняли ці банери. Більш того, деякі з цих написів знаходилися на чолі маршу, що означає, що організатори надали їм особливе значення. Також, на його думку, глава Міністерства внутрішніх справ Маріуш Блащак повинен піти у відставку.

Джерело фото

Схожі публікації