Поетичні читання в Решетилівці, творчий вечір Ади Роговцевої та винний вечір у Полтаві

Чим відзначився перший день Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Poltava

Про головне

Аліна Лісненко

7 червня у Полтаві стартував Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Poltava

Вже другий рік поспіль фестиваль збирає у Полтаві літературних митців з України та Швеції не лише для культурного обміну, а й, як зазначив директор фестивалю Олександр Ткаченко, для мистецького способу осмислення Полтавської битви 1709 року.

Тож традиційно фестиваль розпочався поетичними читаннями біля кургану у Решетилівці. Свої вірші читали українська поетеса Катерина Калитка, Марі Тонкін та Ларш Пальм зі Швеції.

Трансляцію поетичних читань дивіться за посиланням.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Решетелиівка стала одним із головних опорних пунктів швецької армії. На території району знаходяться кургани, де поховані загиблі шведські солдати.  

"Україну та Решетилівку пов'язують зі Швецією особливі стосунки. Україна була в ореолі Північної війни, коли у лютому 1709 року перші загони швецької армії ступили на решетилівські землі. Починаючи з березня 1709 року в Решетилівці було сформовано 7 полків під командуванням генерал-майора Крейца. З часом почалися військові сутички. Фельдмаршал Шереметєв хотів відбити Решетилівку. Але швецькі війська ступили на запалновані позиції і дали гідну відсіч. При відступі "москалі" втратили декілька бочок із золотом, які втопили у нашій решетилівській річці Говтва. У травні того ж року загін шведських військ рушив під Нові Санжари, де "москалі" теж зазнали поразки".

Юрій Миколайович, історик

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Наступні поетичні читання відбулися у решетилівському будинку культури. Тут виступили Юрій Іздрик, Ігор Померанцев, Катерина Калитко та гості зі Швеції: Анхела Гарсія, Гуннар Гардінг.

Відео читань дивіться за посиланням.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Після офіційного відкриття Міжнародного поетичного фестивалю у полтавському будинку культури відбувся творчий вечір Ади Роговцевої за участі Катерини Степанкової та Володимира Маляренко.

Трансляція події тут.

Odoo CMS - велика картинка

Перший день фестивалю завершився винно-літературним вечором за мотивами роману Олени Андрейчикової "Тени в профиль".

Слідкуйте за онлайн-трансляціями другого дня Meridian Poltava на сторінці Weche у Facebook

Фото Аліни Лісненко

Схожі публікації