Одесу та Київ хочуть з'єднати колією європейського зразка

Нова залізниця може отримати колію стандарту 1435 мм

Про головне

Ярина Боринець

Запланована в перспективі нова залізниця, яка по прямій з'єднає Київ та Одесу, може отримати колію європейського стандарту 1435 мм

Про це повідомляється в заяві міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, яку він зробив 19 жовтня під час круглого столу "Поточні концесійні проекти в секторі морських портів України", передає ЦТС.

"Хочемо також включити в цей перелік першу концесійну залізницю, євроколію, яка з'єднає Київ і Одесу. Інтерес з боку іноземних інвесторів до цього вже є".

Володимир Омелян, міністр інфраструктури України

Раніше міністр заявляв, що швидкісні залізничні колії можуть з'явитися в нашій країні в перспективі 5-10 років. Першими такими напрямками повинні стати Київ-Одеса і Київ-Варшава. Відзначимо, що саме в відношенні варшавського напрямки Володимир Омелян говорив про євроколії. Потенційними інвесторами є китайські компанії.

"Проводимо зараз переговори з китайськими компаніями на умовах державно-приватного партнерства. Я сподіваюся, що ці переговори будуть успішними. У тимчасовому розрізі це мінімум від 5 до 10 років з сьогоднішнього дня - якщо у нас переговори йдуть успішно і у нас ефективний менеджмент "Укрзалізниці".

Володимир Омелян, міністр інфраструктури України

До того повідомлялося, що саме Китай може розглянути можливість фінансування високошвидкісної залізниці в Україні. У березні поточного року тодішній голова правління "Укрзалізниці" Войцех Балчун за підсумками візиту в Китай заявив, що отримав сигнали від китайської сторони про можливе фінансування будівництва високошвидкісної залізниці в Україні.

Джерело фото

Схожі публікації