Обмін українськими і російськими полоненими відбудеться 27 грудня

Усі умови обіну узгоджено

Про головне

Ярина Боринець

Обмін полоненими має відбутися 27 грудня, всі умови щодо обміну узгоджено

Про це заявили після зустрічі у Москві голова Російської православної церкви патріарх Кирило і керівники "ДНР" та "ЛНР", передає BBC Україна. На зустрічі у Свято-Даниловому монастирі також був лідер руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

Лідер самопроголошеної "ДНР" Олександр Захарченко повідомив, що обмін 27 грудня пройде за формулою - "306 на 74" - Київ передасть бойовиками 306 людей, Україні повернуть 74.

Представниця України на переговорах у Мінську, перший віце-спікер Ірина Геращенко після заяви Кирила і бойовиків повідомила, що була низка неузгоджених питань щодо обміну, більшість з яких вдалося зняти після непростих переговорів. Серед них верифікація тих, хто не бажає переміщатися на окуповані території, ті, хто вже відбув покарання.

Обміни полоненими не проводилися вже 15 місяців. Одним із проблемних моментів було складання списків та різниця у розумінні формули "всіх на всіх".

Так, раінше Україна наполягала, що у заручниках "ДНР/ЛНР" перебуває 155 українських громадян, ще 403 ‒ вважалися зниклими безвісти. При цьому у листопаді у заяві Віктора Медведчука і зараз у заяві Захарченка йшлося про 74 людини. До цього бойовики "ДНР-ЛНР" записували у список на обмін близько 600 осіб.

Джерело фото

Схожі публікації