Нобелівську премію з фізики дали за вивчення гравітаційних хвиль

Три вчених отримали Нобелівську премію у галузі фізики

Про головне

Яна Вичавка

Нобелівський комітет Королівської шведської академії наук присудив премію у галузі фізики Райнеру Вайссу, Беррі Берішу та Кіпові Торну

Про це повідомляє ВВС Україна.

Усі троє вчених є членами LIGO/VIRGO Collaboration. Одну половину премії присудили професору Вайссу, другу - професорам Беррішу і Торну разом.

Вчених відзначили за вирішальний внесок у детектор LIGO і за спостереження гравітаційних хвиль.

LIGO - лазерний інтерферометр гравітаційно-хвильової обсерваторії. І Беріш, і Вайсс стояли біля витоків утворення проекту LIGO. Virgo також є інтерферометром і належить EGO - Європейській гравітаційній обсерваторії.

Минулого року лауреатами Нобелівської премії з фізики стали британські вчені Девід Таулес, Данкан Гелдейн і Майкл Костерлітс. Їх нагородили за теоретичні відкриття топологічних фазових переходів і топологічних фаз матерії.

Нобелівський тиждень почалася напередодні з вручення премії з медицини. Вона дісталася американським ученим Джеффрі Голу, Майклу Розбашу і Майклу Янгу. Вони відкрили молекулярні механізми, які контролюють так звані циркадні ритми - "біологічний годинник" всередині живих організмів, які підлаштовують наші фізіологічні процеси під час дня.

Нобелівська премія з фізики була заснована з волі шведського вченого Альфреда Нобеля і присуджується з 1901 року. Першим премію з фізики отримав Вільгельм Рентген за "відкриття чудових променів, названих згодом в його честь".

110 Нобелівських премій з фізики присудили з 1901 року по 2016 рік, серед них лише дві дісталися жінкам.

Церемонія вручення за традицією проходить в Стокгольмі 10 грудня - у річницю смерті Нобеля.

Підписуйтесь на наші сторінки у Facebook та Twitter, будьте в курсі головних подій України та світу.  

Джерело фото

Схожі публікації