Науковці виявили докази існування води на Місяці

На небесному тілі помітили скляні гранули у складі вулканічних порід

Про головне

Оксана Чорна

Відкриття може мати важливе значення для майбутніх місій на Місяць  

Американські геологи помітили скляні гранули в складі вулканічних порід на поверхні супутника Землі. Відкриття доводить імовірність того, що відкладення під поверхнею Місяця містять велику кількість води.

Про це повідомляє Новое Время з посиланням на Phys.org.

Вміст води в окремих гранулах дуже малий, але породи, в яких знайшли ці гранули, розташовані на великих ділянках на і під поверхнею Місяця. Вчені підрахували, що в одній тонні поверхні Місяця може знаходитися до 946 мілілітрів води, що досить багато для абсолютно "безводного" небесного тіла.

"Ми виявили, що вода розподілена по всій поверхні Місяця. Той факт, що майже всі магматичні утворення показують присутність води, дозволяє припустити, що велика частина надр Місяця є вологою".

Ральф Міллікен, автор дослідження, геолог з Університету Брауна в США 

Дані отримали за допомогою встановленого на індійському супутнику Chandrayaan-1 інструменту Moon Mineralogy Mapper. Цей прилад здатний одночасно вимірювати температуру поверхні Місяця і вивчати її мінеральний склад.

"Точне походження води в місячних надрах  це ще відкрите питання. Інші дослідження показали наявність водяного льоду в затінених областях на місячних полюсах, але ці відкладення знаходяться в місцях, до яких порівняно легко отримати доступ". 

Шуай Лі, співавтор дослідження, докторант в університеті штату Гаваї 

Джерело фото

Схожі публікації