На Запоріжжі запустили першу чергу найбільшої сонячної електростанції в Україні

Внесок компанії в енергетичну незалежність і екологічну безпеку України

Про головне

Буняк Тетяна

У місті Токмак Запорізької області ввели в експлуатацію першу чергу найбільшої в Україні сонячної електростанції «Тоkmak Solar Energy»

Про це повідомляє "Zik.ua" зі слів голови наглядової ради компанії «Токмак Солар Енерджі» Олександр Рєпкін.

Потужність першої черги – 11 МВт, загальна потужність після завершення будівництва становитиме 50 МВт. За словами Рєпкіна, першу чергу сонячної електростанції вже з’єднано до Єдиної енергосистеми України. Повне завершення будівництва заплановано на грудень цього року. Після завершення будівництва СЕС зможе забезпечувати електроенергією шість районів Запорізької області, в тому числі й курорти на узбережжі Азовського моря.

Як сказав Рєпкін, сонячна електростанція в Токмаку – внесок компанії в енергетичну незалежність і екологічну безпеку України.

"Завдяки роботі СЕС ТСЕ економія викидів СО2 в атмосферу становитиме близько 24 тисяч тонн на рік, що дорівнює кількості викидів в атмосферу близько 15 тисяч автомобілів".

Олександр Рєпкін, голова наглядової ради компанії "Токмак Солар Енерджі"

За його словами, ще однією особливістю проекту є перевага в роботі з українськими підрядниками і постачальниками вітчизняних комплектуючих.

"Під час реалізації проекту ми задіяли максимальну кількість українського обладнання і підрядників, що надало змогу створити додаткові 300 робочих місць у процесі будівництва станції. Серце нашої станції – вінвертори австрійських партнерів «Fronius». Після введення в експлуатацію сонячної станції на ТСЕ буде створено 75 постійних робочих місць".

Олександр Рєпкін, голова наглядової ради компанії "Токмак Солар Енерджі

Інвесторами проекту стала інвестиційна компанія «Astra Capital Group» (Україна) в партнерстві з державним «Укргазбанком».

"Загальний обсяг залучених нами інвестицій у будівництво СЕС становитиме 45 млн євро. Ми окремо хочемо подякувати «Укргазбанку», який надав кредит на суму 19 млн євро".

Руслан Божко, керівний партнер компанії

Він повідомив, що компанія планує реалізувати ще кілька проектів у сфері альтернативної енергетики.

"Протягом найближчого року портфель реалізованих проектів Astra Capital Group в альтернативній енергетиці перевищить потужність 180 МВт чистої енергії".

Руслан Божко, керівний партнер компанії

На відкритті СЕС також була присутньою посол Австрії в Україні Герміне Попеллер, яка відзначила внесок «Токмак Солар Енерджі» в розвиток альтернативної енергетики.

«Саме реалізацією такого масштабного проекту ми перетворюємо місто Токмак з «депресивного» на інвестиційний привабливий регіон. Після введення в експлуатацію станції до бюджетів усіх рівнів щороку надходиме більш як 100 млн грн, місцева громада може вже сьогодні бачити перший ефект від роботи нашої компанії – відродження футбольної школи і спортивної інфраструктури», – сказав Рєпкін.

Компанія ТОВ «Токмак Солар Енерджі» була створена 9 червня 2011 року. Основний вид діяльності компанії – перетворення енергії сонячного випромінювання на електроенергію. Виробництво базується на передових технологіях і є не лише високоефективним, а й екологічно чистим. У грудні 2012 року підприємством успішно реалізований і введений в експлуатацію проект сонячної електростанції потужністю 10 МВт в с.Нове Токмацького району Запорізької області. Електростанція розташована на території площею 32 га.

Джерело фото

Схожі публікації