На кордоні з Росією тепер будуть перевіряти всю біометрику

Для перетину кордону потрібно буде залишати відбитки пальців

Про головне

Ярина Боринець

На кордоні України з Росією з 27 грудня починає діяти система контролю відбитків пальців та інших біометричних даних

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив радник голови МЗС Зорян Шкіряк.

Спочатку система контролю почне працювати "в місцях ймовірного нелегального перетину кордону правопорушниками і контрабандистами". Повністю контроль на всіх пропускних пунктах введуть з 1 січня 2018 року - росіяни повинні будуть здавати відбитки пальців "і весь комплект біометричних даних", перетинаючи кордон.

Шкіряк зауважив, що системи контролю біометричних даних підключені до баз Інтерполу і Євросоюзу, не уточнюючи, чим це може загрожувати росіянам, які в'їжджають в Україну.

Україна оголосила про введення системи біометричного контролю для іноземців, в тому числі росіян, влітку 2017 року. Йдеться про цифрову фотографію і відбитки пальців. Відповідний указ був підписаний президентом Петром Порошенко 30 серпня.

У Державній прикордонній службі України підкреслювали, що для поїздки в Україну не обов'язково мати закордонний паспорт з електронним чіпом (на якому записана біометрична інформація), оскільки всі необхідні дані знімають прямо на кордоні.

При цьому для росіян пообіцяли ввести подвійний контроль, зобов'язавши їх заздалегідь повідомляти МЗС України про поїздку.

Джерело фото

Схожі публікації