На Буковині суд скасував рішення територіальної виборчої комісії про відкликання депутата

Мамаївській сільській територіальній виборчій комісії не вдалося відкликати Угринчука

Про головне

Аліна Лісненко

12 березня цього року Мамаївська територіальна виборча комісія прийняла рішення відкликати депутата від 1-го округу Угринчука В. Д.

Посилаючись на неналежне повідомлення самого депутата та Мамаївської сільської ради про проведення процед ури відкликання, а також незазначення в протоколі та у рішенні виборчої комісії підстави відкликання, Угринчук оскаржив рішення виборчої комісії в суді і виграв позов, повідомляє громадська мережа "ОПОРА".

Олена Глухова, яка представляла інтереси виборчої комісії в суді, погодилася з рішенням і зазначила, що комісія не має наміру подавати апеляцію.

Після оприлюднення рішення суду, захисник інтересів "відкликаного" депутата - Сергій Боднар зазначив:

"Реалізація прав особи не може здійснюватись шляхом порушення прав та законних інтересів інших осіб. Як було встановлено судом у процесі розгляду справи, при прийнятті рішення про відкликання депутата територіальною виборчою комісією було допущено порушення вимог законодавства, зокрема ст. 37-41 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», а отже слід визнати протиправним та скасувати рішення Мамаївської сільської територіальної виборчої комісії по відкликанню депутата Мамаївської сільської ради".

Це не перший випадок в Україні, коли суд скасовує рішення про відкликання депутата, коментує координатор виборчих програм Громадянської мережі "ОПОРА" в Чернівецькій області Тарас Прокоп. 

"Така ситуація відбувається через складність процедури відкликання депутата, а також через недостатню юридичну обізнаність в питанні відкликання депутатів з боку ініціативних груп та виборчих комісій, які приймають рішення. Хоча сама процедура відкликання має бути простою в розумінні, щоб навіть люди без сильної юридичної підготовки могли відкликати депутата, якщо на те є підстави, але разом з тим, ця процедура не повинна ставити інструментом політичної розправи з неугодними".  

Тарас Прокоп

Джерело фото

Схожі публікації