Meridian Czernowitz 2016

Інтерв'ю з гест-менеджеркою Meridian Czernowitz Іриною Манжос

Про головне

Аліна Лісненко

9 вересня у Чернівцях розпочнеться найочікуваніша літературна подія року - фестиваль Meridian Czernowitz.   

Ми поспілкувалися з гест-менеджером Meridian Czernowitz Іриною Манжос, дізналися про найцікавіші події, особливості роботи організаторів та подробиці закулісного життя фестивалю.

Вже за кілька днів розпочнеться літературний фестиваль. Які заходи варто відвідати чернівчанам та гостям нашого міста цього року?

Програма фестивалю дуже насичена, кожен знайде для себе щось цікаве. Вразять своїми читаннями зарубіжні гості, а також і українські поети та письменники, які будуть презентувати свої вірші та книжки. Відбудеться відкриття Літературного Целанівського Центру, презентація картин Олександра Ройтбурда, винно-поетичний вечір за участю Ігора Померанцева, Юрія Андруховича та Ірини Цілик, паради поетів-учасників та концерт єврейської музики.

 А як щодо літературних відкритів? Чи будуть такі? 

Цього року в рамках фестивалю будуть літературні відкриття! Свої книги презентуватимуть Сергій Жадан, Андрій Любка та Катя Петровська.

Фестиваль насичений іноземними гостями. З яких країн цього року завітають письменники на Meridian Czernowitz?

Щороку до нас приїздить багато гостей з різних країн Європи. Цей рік не є винятком. До нас завітають поети з Німеччини, Швейцарії, Австрії, Ізраїлю, Румунії, Великобританії та Швеції. Усі вони презентуватимуть поезію мовою оригіналу, а також вірші будуть озвучені в українському перекладі.

Ірина Манжос, гест-менеджер фестивалю

Робата гест-менеджера вимагає неабияких організаційних здібностей. З яким труднощами тобі доводилося стикнутися під час підготовки такого масштабного проекту?

Я на цій посаді перший рік, тому труднощів було достатньо. Але я і моя асистентка спостерігали за роботою гест-менеджера впродовж минулих років, вона дала нам потрібні настанови, багато в чому допомогла. З командою ми працюємо всі разом, тому підтримуємо один одного і допомагаємо. Важко було на початку увійти в курс усіх подій, добре запам’ятати гостей, а далі все складалося вже легше. Ми організовуємо приїзд усіх гостей та їх поселення у Чернівцях. Робота надзвичайно цікава та різноманітна, адже це спілкування з усіма учасниками та гостями фестивалю.

У цьому році вперше відбувся Meridian Odessa. Чи пересікаються фестивалі в Одесі та Чернівцях, та що цікавого відбувалося на узбережжі Чорного моря?

Meridian Odessa вже відбувся впродовж літа в Зеленому театрі. Це були читання українських письменників, майстер-класи та музичні проекти. Впродовж трьох місяців в Одесу завітали понад 20 поетів та письменників. Гості могли насолодитися виступами Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Ірени Карпи, Ірини Цілик, Леся Подерв’янського, Андрія Любки, Ігора Померацева, Юрія Іздрика, Дмитра Лазуткіна та багатьох інших. Концепції фестивалів відрізняються, тому й події різні. Наша команда слідкувала за фестивалем на відстані, адже тим часом готували Meridian Czernowitz.

Протягом літа Целанівський центр був зачинений на ремонт. Коли буде відкриття, та що змінилося всередині? 

Ми хочемо розширювати наші кордони, розвиватися, хочемо стати найкращим івент спейсом у Чернівцях не тільки для українців, а й для туристів загалом. Відкриття відбудеться під час фестивалю. Вже з 9 вересня заклад буде функціонувати. Тут тепер і кав'ярня, і книгарня, і бібліотека, івент спейс, де будуть проводитися не тільки літературні заходи, а й виставки, лекції, воркшопи, кінопокази і т.д. Кафе нам люб'язно допомогла організувати мережа кав'ярень "Чашка". Якщо ви не були в Літературному целанівському центрі, то ви не були в Чернівцях!

Євгенія Лопата виконує обов'язки директора Меридіану. Святослав пішов у відставку?

Святослав все ще є президентом корпорації, але він очолює і задіяний у великій кількості проектів, тому довірив частину обов’язків Євгенії, оскільки співпрацює з нею не перший рік і цілком їй довіряє, як і вся команда. Святослав, звісно,  підтримує усіх нас та уважно слідкує за підготовкою фестивалю. Євгенія - справжній професіонал у своїй справі і працює з неабиякою завзятістю, надихаючи нас.

Команда Meridian Czernowitz

Схожі публікації